Tagliatelle z wątróbką i grzybami: oryginalny przepis

Tagliatelle z wątróbką i grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Tagliatelle z grzybami i wątróbką to oryginalna kombinacja
łatwy
35 min
4

Tagliatelle podane z sycącym sosem z leśnych grzybów i drobiowej wątróbki to może być prawdziwy hit. Wypróbuj nasz oryginalny przepis!

SKŁADNIKI

  • 40 dag makaronu tagliatelle
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 dag świeżych grzybów
  • 10 dag drobiowych wątróbek
  • 10 dag boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby po oczyszczeniu kroimy w plasterki.  Boczek kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki.
  • Wątróbki myjemy i dzielimy na ćwiartki.
  • Na dużej patelni rozpuszczamy masło i 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojony boczek, cebulę i zmiażdżony czosnek.
  • Gdy cebula zacznie się złocić, dodajemy grzyby, a gdy te puszczą sok, wsypujemy na patelnię kurze wątróbki.
  • Smażymy wszystko razem do lekkiego zrumienienia, po czym dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu jeszcze ok. 10 minut.
  • Dolewamy połowę porcji śmietanki lub jogurtu, doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
  • W tym czasie w dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy makaron tagliatelle al dente (tak, by pozostał lekko twardy) i odcedzamy na sicie.
  • Makaron dorzucamy do grzybów, dodajemy resztę śmietany, delikatnie mieszamy potrawę i od razu podajemy na stół.