Tagliatelle śmietanowe z szynką, oliwkami i suszonymi pomidorami

2021-03-29
Michał Chojecki
walentynki_przepis_na_tagliatelle_smietanowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dania z makaronów to zawsze dobry pomysł na smaczną kolację we dwoje
łatwy
20 min
4

Tagliatelle śmietanowe z szynką, oliwkami i suszonymi pomidorami to idealny pomysł na kolację dla dwojga bądź lunch. Włoskie smaki dobrze łączą się w nim ze smakiem polskiej szynki. Sprawdź nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • makaron tagliatelle, pełnoziarnisty albo zwykły
  • 300- 400 g śmietany 12%
  • 70 g zielonych oliwek
  • 150 g suchej szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-7 suszonych pomidory w oleju
  • parmezan
  • vegeta albo inna tego typu przyprawa warzywna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę i oliwki pokroić (oliwki drobno). Podsmażyć na patelni - albo beztłuszczowo, albo na małej ilości oliwy z oliwek.
  • Ugotować tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 6-7 suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do śmietany razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku i podsmażonymi wcześniej szynką i oliwkami.
  • Tak uzyskany sos śmietanowy zagotować i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku vegetą.
  • Do ugotowanego tagliatelle dodać sos. Posypać parmezanem.
Michał Chojecki