Tagliatelle śmietanowe z szynką, oliwkami i suszonymi pomidorami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tagliatelle śmietanowe z szynką, oliwkami i suszonymi pomidorami to idealny pomysł na kolację dla dwojga bądź lunch. Włoskie smaki dobrze łączą się w nim ze smakiem polskiej szynki. Sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI
- makaron tagliatelle, pełnoziarnisty albo zwykły
- 300- 400 g śmietany 12%
- 70 g zielonych oliwek
- 150 g suchej szynki
- 3 ząbki czosnku
- 6-7 suszonych pomidory w oleju
- parmezan
- vegeta albo inna tego typu przyprawa warzywna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę i oliwki pokroić (oliwki drobno). Podsmażyć na patelni - albo beztłuszczowo, albo na małej ilości oliwy z oliwek.
- Ugotować tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 6-7 suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do śmietany razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku i podsmażonymi wcześniej szynką i oliwkami.
- Tak uzyskany sos śmietanowy zagotować i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku vegetą.
- Do ugotowanego tagliatelle dodać sos. Posypać parmezanem.