Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką

2017-06-30
Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką
Autor: Shutterstock Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką 
łatwy
30 min
4

Z nadziewaniem rurek cannelloni jest trochę tak, jak z lepieniem pierogów. Trochę przy tym więcej pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest zachodu. To niebanalny i zachwycający smakiem sposób podania makaronu. Wypróbuj przepis na rurki cannellonni z mięsem mielonym i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki

30 g pieczywa tostowego

12 rurek cannelloni

1 zielona papryka

1 ząbek czosnku

2 cebule

200 g mielonej cielęciny lub łopatki

1 szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

50 g boczku drobno pokrojonego

1/2 kieliszka czerwonego wina

40 g startego parmezanu

kilka listków bazylii

1 jajko

1/2 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Namocz chleb (bez skórki) w mleku.

W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone.

Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować.

Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni.

Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii i przełożyć ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem.

Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię.