Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Z nadziewaniem rurek cannelloni jest trochę tak, jak z lepieniem pierogów. Trochę przy tym więcej pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest zachodu. To niebanalny i zachwycający smakiem sposób podania makaronu. Wypróbuj przepis na rurki cannellonni z mięsem mielonym i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 30 g pieczywa tostowego
- 12 rurek cannelloni
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 200 g mielonej cielęciny lub łopatki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 50 g boczku drobno pokrojonego
- 1/2 kieliszka czerwonego wina
- 40 g startego parmezanu
- kilka listków bazylii
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namocz chleb (bez skórki) w mleku.
- W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone.
- Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować.
- Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni.
- Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii i przełożyć ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem.
- Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180
o C przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię.