Pyzy ziemniaczane - przepis babci na fantastyczne kluski z ziemniaków
Domowe pyzy ziemniaczane smakują świetnie z prostymi dodatkami. Można podać je samodzielnie, polane jedynie odrobiną mała. Świetnie smakują z podsmażoną cebulką, albo z dodatkiem kiełbasy i śmietany. Niezależnie od tego, że czym je podamy warto przygotować je w domu, bo takie są najsmaczniejsze.
Pyzy ziemniaczane świetnie smakują zaraz po ugotowaniu, ale jeśli zrobimy ich więcej niż potrzeba, spokojnie można je zostawić na kolejny dzień. Można je wtedy odgrzać na maśle lub smalcu, albo przygo5tować, co prawda bardzo kaloryczne, ale przepyszne danie. Wystarczy podsmażyć na tłuszczu kawałek cienkiej kiełbasy pokrojonej w kostkę, dodać do niej pokrojone w kostkę pyzy i chwilę smażyć aby się delikatnie przyrumieniły. Kiełbasę z kluskami połączyć sporą porcją kwaśniej, gęstej śmietany. Podgrzewać jeszcze chwilę cały czas mieszając i od razu podawać.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków (nie młodych)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1/3 ziemniaków ugotować, a następnie przestudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
- Resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na drobnej tarce na pulpę lub zblendować. Przełożyć na gęste sitko, ustawić je na misce, abyu odsączyć nadmiar wody.
- Odstawić na 10-15 minut, a następnie odcisnąć ziemniaki i przełożyć do gotowanych. Zebraną w misce wodę z ziemniaków delikatnie odlać, pozostawiając osiadłą na dnie skrobię. Tę dodać do ziemniaków.
- Gotowane i surowe ziemniaki dokładnie wymieszać dodając oba rodzaje mąki, masę przyprawić solą i pieprzem.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe lub podłużne kluski, wrzucać je na wrzątek. Gotować kilka minut.