Przepyszny makaron ze smażonymi pomidorami: genialnie łatwy przepis na szybki posiłek
Zawsze trochę się waham, czy podzielić się przepisem na coś, co jest tak proste do wykonania, że trudno to nazwać przepisem. Ale nawet najlepsze restauracje mają taki makaron ze smażonymi pomidorami w swoim menu, dlatego zdecydowałam się podzielić z wami moim wakacyjnym odkryciem, włoskim linguine positano. Jeśli smakuje to specjalistom od makaronu, to Wam również będzie smakowało. Ja taki makron po prostu ubóstwiam!
Więcej przepisów na makaron w 15 minut:
Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem: jednogarnkowe danie w 15 minut
Aromatyczny i lekki makaron z podsmażaną cukinią i tymiankiem - pyszny obiad w 15 minut
Makaron ze szparagami i pieczarkami: łatwy przepis na obiad w 15 minut
Makaron z pieczarkami i ricottą - pyszne danie w 15 minut
Makaron z awokado i pomidorkami na ciepło w 15 minut
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu linguine, spaghetti lub innych wstążek, czy nitek
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
- 400 g mięsistych pomidorów (pokrojonych) lub małych pomidorków cherry lub śliwkowych
- 3 łyżki świeżych liści bazylii posiekanych na paseczki
- 3 łyżki startego sera pecorino lub innego twardego sera dojrzewającego lub wegańskiego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w dużym garnku, aż będzie al dente; odcedź go, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (nada kremową konsystencję potrawie) i odstaw.
- Podczas gotowania makaronu na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty.
- Następnie dodaj pomidory i bazylię, podgrzewaj 1-2 minuty. Dodaj do patelni ugotowany i odcedzony makaron oraz starty ser, zamieszaj, wlej wodę i ponownie zamieszaj.
- Rozłóż makaron na talerze i ewentualnie posyp dodatkowym tartym serem pecorino.