Przepyszny makaron ze smażonymi pomidorami: genialnie łatwy przepis na szybki posiłek

Przepyszny makaron ze smażonymi pomidorami: genialnie łatwy przepis na szybki posiłek
Autor: Shutterstock Makaron z krótko smażonymi pomidorami i bazylią
łatwy
15 min
4

Zawsze trochę się waham, czy podzielić się przepisem na coś, co jest tak proste do wykonania, że ​​trudno to nazwać przepisem. Ale nawet najlepsze restauracje mają taki makaron ze smażonymi pomidorami w swoim menu, dlatego zdecydowałam się podzielić z wami moim wakacyjnym odkryciem, włoskim linguine positanoJeśli smakuje to specjalistom od makaronu, to Wam również będzie smakowało. Ja taki makron po prostu ubóstwiam! 

Więcej przepisów na makaron w 15 minut:

Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem: jednogarnkowe danie w 15 minut

Aromatyczny i lekki makaron z podsmażaną cukinią i tymiankiem - pyszny obiad w 15 minut

Makaron ze szparagami i pieczarkami: łatwy przepis na obiad w 15 minut

Makaron z pieczarkami i ricottą - pyszne danie w 15 minut

Makaron z awokado i pomidorkami na ciepło w 15 minut

 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu linguine, spaghetti lub innych wstążek, czy nitek
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
  • 400 g mięsistych pomidorów (pokrojonych) lub małych pomidorków cherry lub śliwkowych
  • 3 łyżki świeżych liści bazylii posiekanych na paseczki
  • 3 łyżki startego sera pecorino lub innego twardego sera dojrzewającego lub wegańskiego parmezanu 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w dużym garnku, aż będzie al dente; odcedź go, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (nada kremową konsystencję potrawie) i odstaw.
  • Podczas gotowania makaronu na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty.
  • Następnie dodaj pomidory i bazylię, podgrzewaj 1-2 minuty. Dodaj do patelni ugotowany i odcedzony makaron oraz starty ser, zamieszaj, wlej wodę i ponownie zamieszaj.
  • Rozłóż makaron na talerze i ewentualnie posyp dodatkowym tartym serem pecorino.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej