Makaron z pieczarkami i ricottą - pyszne danie w 15 minut
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sos do makaronu przygotujesz w czasie, kiedy ten będzie się gotował. Zanim zagotujesz na niego wodę, pokroisz składniki. To obiad dla naprawdę zabieganych, smaczny, lekki i sycący.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania makaronu (najlepiej tagiatelle)
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie sera ricotta
- sól i biały pieprz
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić w półkrążki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Cebulę, czosnek i pieczarki udusić na maśle 9ok 10 min), uważając żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody z makaronu.
- Gdy pieczarki będą już miękkie dodać ricottę i wymieszać, przyprawić solą i białym pieprzem. Na koniec dodać do sosu makaron i wymieszać. Podawać obficie posypane natką pietruszki.