Makaron z awokado i pomidorkami na ciepło: pyszny obiad w 15 minut

2022-04-26
Makaron z awokado i pomidorkami na ciepło w 15 minut
Autor: Shutterstock Makaron z zielonym sosem z awokado i pomidorkami
łatwy
15 min
4

Makaron z awokado i pomidorkami na ciepło to pyszny obiad w 15 minut. Owoc awokado można nie tylko podawać na zimno w wersji guacamole, ale także na ciepło z kluskami, a nawet zapiekać. Polecamy Wam sprytny sposób na posiłek w kilka minut. Właściwie przygotowanie trwa tyle, ile będzie gotować makaron. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na kluski z awokado i pomidorkami! To proste!

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu, fettucine lub spaghetti lub dowolnego innego
  • 2 awokado hass, dojrzałe
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1-2 zielone cebulki razem ze szczypiorem
  • 1/2 cytryny, wyciśnięty sok
  • sól i pieprz
  • 2 średnie pomidory lub 8 pomidorków truskawkowych lub 10 koktajlowych
  • 1 łyżka orzeszków piniowych lub pestek słonecznika lub dyni, krótko prażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Awokado przeciąć, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść go lub zmiksować na puree.
  • Do awokado dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulkę razem ze szczypiorem, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę. 
  • Do mieszanki awokado dodać 1/2 chochelki gorącej wody z gotowania makaronu. 
  • Makaron odcedzić, do gorącego makaronu dodać zielony sos z awokado oraz pomidora pokrojonego na kawałki lub połówki małych pomidorków. Wymieszać. 
  • Podawać posypane prażonym orzeszkami lub pestkami. 
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Właściwości awokado

Awokado, czyli smaczliwka lub krokodyla gruszka, to owoc z Południowej Ameryki o miękkim, maślanym miąższu. Miąższ awokado ma łagodny smak, który można dowolnie przyprawiać zarówno na słono, jak i na słodko. Konsystencja dojrzałego miąższu awokado jest kremowa i łatwo ją rozsmarować. Tę maślaną konsystencję awokado zawdzięcza dużej ilości nienasyconych tłuszczy. Dlatego mimo wysokiej kaloryczności warto jeść awokado jako dobrego źródła kwasów omega-3 oraz witamin z grupy A i B, rozpuszczalnych w tłuszczach. 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat właściwości awokado zachęcamy do lektury artykułu: Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Sposoby na niedojrzałe awokado

Co zrobić z twardym, niedojrzałym awokado? Poczekać aż dojrzeje lub proces ten przyspieszyć. Jedną z metod osiągnięcia pożądanego stanu tych zielonkawych owoców jest owinięcie ich folią aluminiową i schowanie na pewien czas w ciepłym miejscu. Na przykład w szufladzie kuchennej szafki. Inną metodą jest trzymanie awokado razem z jabłkami lub bananami w jednym pojemniku, a właściwie - najlepiej w papierowej torebce. Jabłka lub banany dojrzewając wydzielają etylen, który przyspiesza podobną przemianę u innych owoców.

Wypróbuj przepisy na awokado:

Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek

Rozgrzewająca zupa krem z awokado

Galeria: Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów