Prosty obiad bez mięsa. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pełen smaku i prosty w przygotowaniu. Ten makaron z pieczonym kalafiorem i pesto to idealny sposób na szybki i aromatyczny obiad. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, a gotowy będzie w niecałą godzinę.
Pomysł na szybki obiad. Makaron z pesto i kalafiorem z pieca
Pyszny i prosty makaron z kalafiorem i aromatycznym pesto to idealny sposób na obiad, który zostawi nas sytymi bez nawet grama mięsa. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste a zachwyca ilością smaku i aromatu. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by przygotować ten wyglądający jak z eleganckiej restauracji makaron.
Najważniejsze jest wcześniejsze upieczenie kalafiora. Nada mu to wtedy ciekawego, lekko dymnego smaku i zapewni naszemu daniu nie tylko ciekawy wygląd, ale również niepowtarzalny smak.
Małokaloryczny makaron bez mięsa. Wystarczy kilka składników
Danie jest niskokaloryczne i świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez problemy można więc podawać je jako obiad, kolację czy jako szybki lunch do szkoły i pracy.
Zielone pesto świetnie komponuje się ze wszystkimi innymi składnikami, a nie jest ciężkie do przygotowania. Trzeba pamiętać jednak, by zostawić szklankę wody po gotowaniu makaronu. To właśnie dzięki niej nasz makaron wychodzi niezwykle kremowy bez konieczności dodawania do niego kalorycznej śmietany.
Warto również posypać nasz makaron odrobiną uprażonych pestek z dyni, by zapewnić mu różnicę w teksturach.
SKŁADNIKI
- 400 g kalafiora
- oliwę z oliwek
- 180 g ulubionego makaronu
- 90 g szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- 0,5 cytryny
- świeża bazylia
- pestki dyni
- garść pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
- Kalafiora dzielimy na różyczki.
- W misce mieszamy go z oliwą z oliwek i przyprawami.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 25 minut.
- W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją.
- Odstawiamy na bok szklankę wody z gotowania.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy.
- Do blendera dodajemy 75 ml oliwy z oliwek, szpinak, ząbek czosnku, parmezan, pestki dyni i garść liści bazylii.
- Całość dokładnie blendujemy i doprawiamy.
- Na patelnie z cebula dodajemy kalafior, pesto, makaron i wodę po gotowaniu.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny.
- Całość mieszamy z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na ćwiartki.