Makaron z pieczonym kalafiorem i czosnkiem. Kremowy, wegetariański comfort food

makaron z pieczonym kalafiorem i czosnkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Pyszny i aromatyczny makaron z pieczonym kalafiorem i czosnkiem to doskonały pomysł na obiad. Dzięki temu, że robi się go łatwo i dość szybko, potrawę można przyrządzić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Za obłędny smak i aromat odpowiada kalafior i czosnek pieczone w piekarniku. Oto sprawdzony przepis na makaron z pieczonym kalafiorem i czosnkiem.

Jak zrobić makaron z pieczonym kalafiorem i czosnkiem?

Najpierw należy upiec główkę czosnku i pokrojony na różyczki kalafior. Dzięki pieczeniu z kalafiora wydobywa się głęboki orzechowy aromat, a różyczki stają się chrupiące. Z kolei czosnek nabiera pięknego złotego koloru i jest bardzo miękki. W międzyczasie gotuje się makaron. Upieczony czosnek należy wyjąć z łupin i rozgnieść na pastę. Miesza się ją z połową szklanki wody z gotowania makaronu i startym parmezanem. Do pasty dodaje się makaron i upieczone różyczki kalafiora. Wystarczy już tylko wymieszać i doprawić.

Przepis na makaron z pieczonym kalafiorem i czosnkiem

  • Przepis na to wegetariańskie danie z makaronem w roli głównej jest łatwy i sprawdzony.
  • To szybki przepis na pyszną i sycącą potrawę.
  • Lista składników jest dość krótka. Wszystkie składniki są dostępne przez cały rok, dlatego makaron można gotować bez względu na pogodę za oknem.
  • Najlepszy będzie krótki makaron typu rigatoni lub penne. Sprawdzi się także makaron ryżowy.
  • Główkę czosnku należy przekroić w poprzek.
  • Migdały zastąpią orzechy włoskie, prażone płatki migdałowe lub niesolone orzeszki ziemne.
  • Danie doskonale smakuje w towarzystwie kolorowej sałaty z sosem winegret.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 300 g makaronu rigatoni lub penne
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę czosnku przekroić na pół, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i lekko posolić. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie odwinąć z folii i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy czosnek się piecze, kalafior pokroić na różyczki, przełożyć do formy do zapiekania i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i chili. Wymieszać i wyrównać. Po 15 minutach pieczenia czosnku do piekarnika wstawić formę z kalafiorem i piec 30 minut.
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Zachować 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu.
  • Upieczony czosnek wyjąć z łupinek i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem.
  • Do garnka przełożyć pastę czosnkową, wsypać starty parmezan i wlać wodę po gotowaniu makaronu. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż ser się roztopi. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Wlać pozostałe 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Dodać upieczonego kalafiora i wymieszać.
  • Podawać posypane migdałami i parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
więcej