Poduszeczki ziemniaczane - inna wersja kopytek

Poduszeczki ziemniaczane - inna wersja kopytek
Autor: Shutterstock Zamiast gotować kopytka możesz je usmażyć lub upiec
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Poduszeczki ziemniaczane przygotowujesz podobnie jak kopytka. Ale zamiast gotować je we wrzątku - smażysz je lub pieczesz. Doskonałe na ciepło i zimno, nie tylko na obiad, ale też jako przekąska na imprezę, mecz, seans filmowy.

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżki soli
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować, następnie lekko ostudzić.
  • Po wystygnięciu utłuc na gładkie puree lub przepuścić przez praskę.
  • Przełożyć ziemniaki do miski, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie, najlepiej mikserem.
  • Dodać mąkę pszenną i wmieszać ją łyżką.
  • Z otrzymanej masy toczyć wałeczki i ciąć jak na kopytka, można każdy z nich ozdobnie przypłaszczyć widelcem.
  • Smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej