Obiad w 10 minut? Wystarczy makaron, boczek i patelnia
Co można zrobić z makaronu i boczku? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest przepis na wyborne danie niczym z włoskiej restauracji. Makaron z boczkiem wzbogacony lekkim sosem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami będzie smakował zawsze i każdemu. Potrawa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo łatwa. Taki obiad można zrobić w 10 minut. Oto prosty przepis na pyszny makaron z boczkiem.
Co można zrobić z boczkiem na obiad?
Makaron z dodatkiem chrupiącego boczku jest wyjątkowo dobry. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka prostych i niedrogich produktów, które są w prawie każdym sklepie spożywczym bez względu na porę roku. Wiele osób może mieć je w domu i właśnie teraz zastanawia się, jak je wykorzystać.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić wyśmienity obiad w 10 minut we włoskim stylu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- makaron – penne, spaghetti lub kokardki
- wędzony boczek
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- czosnek
- przyprawy – sól, pieprz, bazylia
Jak zrobić makaron z boczkiem?
Przepis na to pyszne danie we włoskich smakach robi się łatwo i szybko. Przygotowanie makaronu wzbogaconego wędzonym boczkiem jest banalnie proste. Aby cieszyć się smakiem tej potrawy, wystarczy tylko 10 minut. Sos pomidorowy z boczkiem przygotowuje się, kiedy makaron się gotuje. Na koniec wystarczy połączyć makaron z sosem i pyszny obiad dla dwóch osób jest gotowy.
Jak robi się obiad w 10 minut? Przepis na makaron z boczkiem został podzielony na kilka łatwych czynności, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – przygotowanie sosu pomidorowego z boczkiem
- 3. krok – połączenie makaronu z sosem i boczkiem
Jak podawać makaron z boczkiem?
Pyszny i aromatyczny makaron, który idealnie łączy się z lekkim sosem pomidorowym i boczkiem, to propozycja na szybki obiad. Można przyrządzić go nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Sprawdzi się też na rodzinny obiad w weekend. To również pomysł na lunch, który można zabrać ze sobą do pracy.
Smakowity makaron z boczkiem warto wzbogacić dodatkami, które podkręcą jego smak. Danie pysznie smakuje posypane startym parmezanem. Porcje można udekorować listkami świeżej bazylii lub rukolą. Sos wzbogacą pomidorki koktajlowe, zielone lub czarne oliwki czy kapary.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente.
- Na mocno rozgrzanej patelni smażyć boczek pokrojony w kostkę, aż wytopi się z niego tłuszcz.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem oraz bazylią.
- Na patelnię przełożyć ugotowany makaron i wlać kilka łyżek wody. Dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać.
- Podawać posypane startym parmezanem na obiad.