Muszle nadziewam wybornym farszem i zapiekam. To najlepszy obiad na co dzień i od święta

muszle makaronowe z warzywnym farszem
Autor: Shutterstock Takim farszem nadziej muszle makaronowe. Podaj je z tym aromatycznym sosem.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Makaron to dobry pomysł na obiad. Jednak zamiast klasycznego spaghetti czy penne, warto postawić na muszle makaronowe. Wypełnione aromatycznym farszem warzywnym z dodatkiem pieczarek i zapieczone w domowym sosie pomidorowym zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Poznajcie doskonały przepis na pyszny obiad z muszlami nadziewanymi warzywnym farszem w roli głównej.

Co zrobić z dużych muszli makaronowych?

Conchiglioni to makaron w kształcie dużych muszli. Wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale i rowkowatą powierzchnią. Jest niezwykle popularny we Włoszech, ale i w naszym kraju ma coraz więcej fanów. Jest łatwo dostępny i bez problemu można go kupić w większych sklepach spożywczych. Na sklepowych półkach można znaleźć oryginalny włoski makaron w kształcie muszli oraz produkowany przez rodzime przedsiębiorstwa.

Muszle makaronowe idealnie nadają się do faszerowania i zapiekania. Ugotowany makaron conchiglioni wystarczy nadziać pysznym i aromatycznym farszem, a następnie zapiec w piekarniku. To świetny patent na wyborny i efektowny obiad dla całej rodziny na co dzień i od święta.

Jaki farsz do makaronu muszle?

Muszle makaronowe można faszerować i zapiekać w sosie. W tym przepisie pyszne i aromatyczne nadzienie przyrządzą się z warzyw i pieczarek oraz greckiego sera feta. Przygotowanie tego wyjątkowo dobrego nadzienia nie jest trudne i nie wymaga zbyt dużo czasu. Najpierw należy podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pieczarki oraz szpinak. Na koniec do farszu do muszli makaronowych dodaje się pokruszoną fetą i doprawia się go solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jak zrobić muszle makaronowe z warzywami?

Przepis na smakowite muszle makaronowe po brzegi wypełnione wybornym farszem z warzyw, pieczarek i fety jest łatwy. Chociaż przyrządzenie tego znakomitego dania jest łatwe, wymaga nieco więcej czasu. Farsz do muszli czy sos można przygotować wcześniej. Kiedy zacznie zbliżać się pora obiadowa, wystarczy ugotować makaron, nadziać go farszem i zapiec w piekarniku.

Jak więc przyrządzić wyborne i efektowne muszle makaronowe z farszem warzywnym? Z tym sprawdzonym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i przyjemne.

  • 1. krok – ugotowanie muszli makaronowych
  • 2. krok – przyrządzenie domowego sosu pomidorowego
  • 3. krok – przygotowanie farszu z warzyw i fety
  • 4. krok – zapieczenie muszli makaronowych w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu conchiglioni – duże muszle
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Muszle makaronowe ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć na desce, aby się nie posklejał.
  • Przygotować sos pomidorowy. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut. Sos pomidorowy przelać do formy do zapiekania.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Dodać szpinak i smażyć, aż liście nabiorą intensywnie zielonego koloru.
  • Dodać pokruszoną fetę i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić.
  • Muszle makaronowe faszerować nadzieniem i układać obok siebie w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na obiad z kolorową sałatą z sosem winegret.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej