Mieszam makaron ze szpinakiem i tym serem. Pyszny obiad jest gotowy w niecałe 15 minut
Dieta wegetariańska
Ten przepis na pewno przypadnie do gustu osobom, które są zabiegane i nie mają czasu na gotowanie obiadów w domu. Pyszny i aromatyczny makaron ze szpinakiem i fetą robi się błyskawicznie z kilku składników. Danie jest gotowe w niecały kwadrans. Nie wierzycie? Zobaczcie, jak zrobić wyśmienity makaron z dodatkiem zielonych liści szpinaku i słonej fety.
Pyszny makaron na obiad – składniki
Dania z makaronem są nie tylko wyjątkowo dobre, ale i sycące. Robi się je szybko z prostych i łatwo dostępnych produktów. Nie inaczej jest z tym pysznym makaronem. Na liście składników, które są niezbędne do jego przyrządzenia, znajdują się tylko trzy produkty, oliwa z oliwek i dwie przyprawy, które zawsze są w domu.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić ten sycący i pełen smaku makaron na obiad? Wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach i są dostępne przez cały rok.
- makaron
- świeży szpinak
- ser feta
- oliwa z oliwek do smażenia
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i fetą?
Doskonały obiad z makaronem, szpinakiem i greckim serem feta w rolach głównych jest pyszny i aromatyczny. Przepis na to danie jest łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Wystarczy mieć niecały kwadrans wolnego czasu, aby przyrządzić dwie porcje wyśmienitego makaronu z dodatkiem liści szpinaku i fety.
Jak więc zrobić dobry makaron ze szpinakiem? Ten przepis jest najlepszy i najłatwiejszy. To tylko parę banalnie prostych kroków.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – podsmażenie szpinaku z fetą
- 3. krok – połączenie makaronu ze smażonym szpinakiem z fetą
Jak podawać makaron ze szpinakiem i fetą?
Ten prosty przepis w punkt odpowiada na pytanie, czy ser feta pasuje do szpinaku. To pyszne połączenie idealnie komponuje się z makaronem. Tak przyrządzony obiad oczaruje kubki smakowe każdego, kto go spróbuje. Pod wrażeniem będą wegetarianie, ponieważ w składzie tej potrawy nie ma mięsa.
To podstawowy przepis na makaron ze szpinakiem i fetą, który można modyfikować. Do smażonego szpinaku z fetą warto dodać ząbek czosnku lub drobno posiekaną papryczkę chili, która nieco zaostrzy smak. Gotowe porcje można posypać startym parmezanem lub posiekanymi listkami świeżej bazylii. Przyjemnym dodatkiem są także posiekane orzechy włoskie. W każdej wersji makaron ze szpinakiem i fetą smakuje obłędnie, dodaje energii i syci na długie godziny.
SKŁADNIKI
- 300 g świeżego szpinaku
- 250 g makaronu
- 250 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej umyty i osuszony szpinak, aż zwiędnie i nabierze intensywnie zielonego koloru.
- Dodać pokrojoną w kostkę fetę i wymieszać.
- Dodać makaron i wymieszać.
- Podawać na obiad z odrobiną parmezanu.