Makaron ze szpinakiem i orzechami laskowymi - przepis na pyszne danie kuchni włoskiej

redakcja
Makaron ze szpinakiem i orzechami laskowymi
Autor: Shutterstock Makaron muszle zapiekany ze szpinakiem i orzechami laskowymi.
łatwy
25 min
4

Oto przepis na pyszne włoskie danie: zapiekankę z makaronu, szpinaku, sera, orzechów laskowych. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, a potem szybko odgrzać. Idealny rozgrzewający obiad po długim spacerze. Mówimy, jak przygotować sycącą zapiekankę z makaronu.

Jeśli lubisz dania proste, ale efektowne, to ten przepis jest  dla ciebie. Duże muszle pełne szpinakowego farszu idealnie nadadzą się jako ciepłe danie na kameralną imprezę, na rodzinną kolację albo na lunch. Pięknie prezentują się zarówno w naczyniu do zapiekania, jak i na talerzu. Muszle warto ugotować al dente, bo podczas zapiekania nieco zmiękną pod wpływem szpinakowego nadzienia. Danie nie jest  też bardzo drogie, zwłaszcza gdy zastąpimy markowe sery nieco tańszymi odpowiednikami.

SKŁADNIKI

  • 225 g makaronu muszelki (najlepiej duże)
  • 225 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 40 g masła
  • 50 g sera gruyere lub cheddar
  • 75 g mielonych orzechów laskowych i 1 łyżka do posypania
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • sól i czarny pieprz
  • 25 g sera typu  parmezan
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osącz starannie na sicie.
  • Szpinak rozmroź, wyłóż go na sitko, odciśnij z niego jak najwięcej płynu. Posiekaj szpinak na desce. Włóż do miski i dodaj masło. Zetrzyj ser gruyere lub cheddar.
  • Dodaj zmielone orzechy laskowe, 2 łyżki śmietanki, sól, pieprz oraz starty ser. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Żaroodporną formę (na tyle dużą, żeby zmieściły się w niej ciasno upakowane makaronowe muszelki) lekko natłuść olejem lub masłem. Wyłóż makaronem, między muszelki włóż nadzienie ze szpinaku.
  • Parmezan zetrzyj na tarce. Do reszty śmietany dodaj 1/2 łyżeczki soli, szczyptę mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Powstałym sosem polej muszelki. Na wierzch rozłóż równomiernie parmezan wymieszany z 1 łyżką zmielonych orzechów laskowych.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Zapiekaj danie 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
redakcja