Makaron z wódką: włoskie penne alla vodka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z wódką, pod tą magiczną nazwą kryje się penne z kremowym sosem pomidorowym do którego dodano nieco wysokoprocentowego alkoholu. Wódka dodana na etapie smażenia cebuli nadaje sosowi głębi smaku. Zawdzięczamy to zaletom nieodgadnionej reakcji Maillarda, a właściwe serii reakcji chemicznych zachodzących w wysokich temperaturach między aminokwasami, a węglowodanami. Ale nie trzeba być chemikiem, by wyczarować doskonałe danie z makaronu, pomidorów, przypraw i kieliszka zacnej wódki.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/4 szklanki wódki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz, płatki chilli do smaku
- makaron penne lub inny krótki
- 3-5 liści bazylii lub listków natki pietruszki, drobno posiekanych, do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Lekko posól. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zrumieni się.
- Dodaj wódkę i chwilę smaż, by alkohol wyparował.
- Dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś do momentu gdy sos stanie się gęsty.
- W czasie, gdy sos nabiera odpowiedniej konsystencji, ugotuj makaron.
- Dodaj do sosu śmietankę, zamieszaj.
- Sos połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerz. Posyp zieleniną – bazylią lub natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?