Makaron z sosem serowo-dyniowym

2021-03-29
mat. pras. SERTOP
Makaron z sosem serowo-dyniowym
Autor: mat. pras. SERTOP Makaron z sosem serowo-dyniowym - połączenie oryginalne i pyszne!
łatwy
30 min
4

Masz ochotę na nietypowy makaron z sosem? Wypróbuj przepis na makaron z sosem serowo-dyniowym. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Oto sposób przygotowania oryginalnego dania - makaronu z dynią. 

Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Pestki po umyciu suszymy i prażymy 10 minut na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 5 gniazdek tagliatelle
  • 100 g serka topionego marki SERTOP np. Edam, Złoty Ementaler, Gouda
  • 100 ml mleka
  • 150 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 1 godzinę.

    Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente).

    Przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony serek i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Całość wylewamy na gorący i odcedzony z wody makaron.

    Dekorujemy ulepionymi w rękach i podgrzanymi w piekarniku kulkami z dyni. Alternatywnie dynię możemy dodać bezpośrednio do sosu.

     

mat. pras. SERTOP