Makaron z sosem serowo-dyniowym
Masz ochotę na nietypowy makaron z sosem? Wypróbuj przepis na makaron z sosem serowo-dyniowym. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Oto sposób przygotowania oryginalnego dania - makaronu z dynią.
Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Pestki po umyciu suszymy i prażymy 10 minut na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.
SKŁADNIKI
- 5 gniazdek tagliatelle
- 100 g serka topionego marki SERTOP np. Edam, Złoty Ementaler, Gouda
- 100 ml mleka
- 150 ml pieczonej dyni makaronowej
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- sól
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 1 godzinę.
Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente).
Przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony serek i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Całość wylewamy na gorący i odcedzony z wody makaron.
Dekorujemy ulepionymi w rękach i podgrzanymi w piekarniku kulkami z dyni. Alternatywnie dynię możemy dodać bezpośrednio do sosu.