Makaron z sosem pomidorowym gotowy w kwadrans!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Makaron z sosem pomidorowym ma same zalety: jest pyszny, pożywny, przyrządza się go błyskawicznie i nie wymaga wybitnego talentu kulinarnego. Przepis jest prosty i łatwy do zapamiętania. Sprawdź, jak przyrządzić smaczny makaron z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 1/2 op. makaronu (kokardki lub rurki)
- 1/2 szklanki oliwy
- cebula
- 6 sporych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- doniczka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku, dolewamy łyżkę oliwy i gotujemy na małym ogniu według wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy obraną, pokrojoną w drobno kostkę cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skóry, pocięte w kostkę pomidory (skórka łatwo zejdzie, jeśli pomidory najpierw poleje się wrzątkiem). Całość dusimy, aż połowa soku odparuje, mieszając.
- Wsypujemy posiekaną bazylię (cały krzaczek minus kilka listków), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dusimy 1-2 minuty, mieszając.
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Makaron hartujemy, odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy listkami bazylii.
- Podajemy z białym, wytrawnym winem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?