Makaron z polnymi bratkami - do czego wykorzystać jadalne kwiaty
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Może brzmi to dość egzotycznie, ale bratki doskonale pasują do dań z makaronem, nie tylko kolorystycznie, ale też smakowo. Przepis wart wykorzystania.
Polecamy również Jadalne chwasty - które dziko rosnące rośliny można wykorzystać w kuchni
SKŁADNIKI
- 30 dag krótkiego makaronu (kokardki, świderki)
- po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
- 3 cebule dymki
- łyżka płatków bratków polnych
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone papryki pokrój w paseczki.
- Dymkę ze szczypiorem posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z resztą oliwy.
- Dodaj usmażoną cebulę i paprykę, przypraw do smaku solą i pieprzem, posyp bratkami.