Makaron z łososiem i porem: przepis na sycące postne danie. Ryby mają głos!
2021-05-21
średni
30 min
4
Makaron z łososiem i porem - ta potrawa zachwyci przede wszystkim tych, którzy cenią charakterystyczny, nieco ostry smak pora. Nie bez znaczenia jest dobrze dobrany rodzaj makaronu i gatunek wina. Danie jest bardzo sycące, więc nie potrzebujemy jego dużej ilości, by się najeść do syta.
SKŁADNIKI
- 20 dkg makaronu wstążki lub penne
- 20 dkg wędzonego łososia
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 250 ml płynnej śmietany kremówki
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa do smażenia
- 100 ml białego wina
- posiekana bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron wrzuć na posolony wrzątek, poczekaj aż woda ponownie się zagotuje, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8-10 min.
- Łososia pokrój w paski.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Pora oczyść, opłucz i pokrój w paseczki. Można go także wcześniej sparzyć, by był delikatniejszy w smaku i łatwiej trawiony.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, cebulę i paseczki pora, zeszklij.
- Wlej wino i chwilę gotuj.
- Włóż łososia i delikatnie mieszając chwilę podgrzewaj.
- Na sam koniec dolej śmietanę i dodaj bazylię. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Makaron odcedź, odsącz i wymieszaj z sosem.
- Przed podaniem dodaj świeżo zmielony pieprz i na przykład listek zioła do dekoracji. Idealna będzie bazylia.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?