Makaron z łososiem i porem: przepis na sycące postne danie. Ryby mają głos!

Makaron z łososiem i porem
Autor: Shutterstock Makaron z łososiem i porem - Szybki przepis na smaczną kolację dla dwojga.
średni
30 min
4

Makaron z łososiem i porem - ta potrawa zachwyci przede wszystkim tych, którzy cenią charakterystyczny, nieco ostry smak pora. Nie bez znaczenia jest dobrze dobrany rodzaj makaronu i gatunek wina. Danie jest bardzo sycące, więc nie potrzebujemy jego dużej ilości, by się najeść do syta.

SKŁADNIKI

  • 20 dkg makaronu wstążki lub penne
  • 20 dkg wędzonego łososia
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 250 ml płynnej śmietany kremówki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 100 ml białego wina
  • posiekana bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron wrzuć na posolony wrzątek, poczekaj aż woda ponownie się zagotuje, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8-10 min.
  • Łososia pokrój w paski.
  • Cebulę i czosnek obierz  i drobno posiekaj.
  • Pora oczyść, opłucz i pokrój w paseczki. Można go także wcześniej sparzyć, by był delikatniejszy w smaku i łatwiej trawiony.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, cebulę i paseczki pora, zeszklij.
  • Wlej wino i chwilę gotuj.
  • Włóż łososia i delikatnie mieszając chwilę podgrzewaj.
  • Na sam koniec dolej śmietanę i dodaj bazylię. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron odcedź, odsącz i wymieszaj z sosem.
  • Przed podaniem dodaj świeżo zmielony pieprz i na przykład listek zioła do dekoracji. Idealna będzie bazylia.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?