Makaron z grzybami i orzechami laskowymi: obłędnie pyszne danie bezmięsne
2020-09-25

łatwy
30 min
4
Makaron z grzybami i orzechami laskowymi to sycące danie o niesamowitym smaku i teksturze. Sos na bazie białego wina i śmietany smakuje wyśmienicie. Będziecie zachwyceni!
Najlepsze przepisy z grzybami:
Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu
Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami - szybki i tani jesienny obiad
Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka: przepis na super makaron z grzybami leśnymi
Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami
Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami
SKŁADNIKI
- 350-450 g świeżych grzybów hodowlanych lub leśnych np. kurek
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 500 g makaronu w dowolnym kształcie
- 3 łyżki masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej, pokrojonej w paseczki
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki startego sera o wyrazistym smaku plus więcej do opcjonalnego przybrania
- 1/3 szklanki posiekanych prażonych orzechów laskowych
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ewentualnie listki szałwii i posiekany szczypiorek do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron w dużej ilości dobrze osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedź i trzymaj w cieple.
- Orzechy laskowe upraż na suchej patelni.
- Podczas gotowania makaronu usmaż grzyby partiami na dużej patelni. Można je podsmażać na maśle lub oliwie lub na suchej patelni, według własnych preferencji. Smaż, aż zaczną tracić wilgoć i zmieniać kolor na złoty.
- Dodaj masło na tę samą patelnię i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i szałwię na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, ale się nie zrumienią.
- Wlej na patelnię wino i zagotuj, mieszając, aby zeskrobać wszelkie zarumienione kawałki z patelni.
- Dodaj śmietanę na patelnię i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i dodaj ser, aż zacznie się topić.
- Dodaj makaron na patelnię i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj razem.
- Podawaj od razu, udekorowane prażonymi orzechami, dodatkowym serem, posiekanym szczypiorkiem, jeśli chcesz dodaj więcej świeżych ziół.
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?