Biała kiełbasa z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na świąteczną białą kiełbasę
Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka: przepis na super makaron z grzybami leśnymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Makaronowe długie wstążki z podgrzybkami i piersią kurczaka w śmietanowym sosie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka to chyba jeden z najszybszych i najpyszniejszych makaronów z sosem. Podgrzybki mają intensywny typowy dla grzybów leśnych smak, a dodatek żywicznego rozmarynu przeniesie Was prosto w puszczańskie ostępy. Polecam ten niesamowity przepis na super makaron z grzybami leśnymi, który robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy!
Składniki
500 g makaronu tagliatelle (długie wstążki)
250 g filetu z kurczaka
150-200 g podgrzybków (podgrzybek brunatny) świeżych lub mrożonych
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
300 ml śmietany 30% lub 36% tłuszczu
Przygotowanie krok po kroku:
Filet z piersi kurczaka kroimy na niewielkie kawałki wielkości kęsa. Mieszamy z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, połową łyżeczki soli oraz ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Pozostawiamy, aby smaki się przegryzyły.
Grzyby czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. W przypadku grzybów mrożonych, grzyby należy wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości.
Makaron gotujemy al dente, czyli około 1 minuty krócej niż zaleca producent makaronu. Odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy się zrumienią, zdejmujemy je z patelni i zachowujemy.
Dodajemy na patelnię drugą łyżkę masła i posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia.
Dodajemy grzyby i smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły.
Wlewamy śmietanę i około pół szklanki gorącej wody, przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy obsmażoną pierś kurczaka i podgrzewamy razem przez około 3 minuty lub do chwili ponownego zawrzenia.
Makaron mieszamy z sosem i dzielimy na porcje.