Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka: przepis na super makaron z grzybami leśnymi

Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka: przepis na super makaron z grzybami leśnymi
Autor: Shutterstock Makaronowe długie wstążki z podgrzybkami i piersią kurczaka w śmietanowym sosie
łatwy
30 min
4

Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka to chyba jeden z najszybszych i najpyszniejszych makaronów z sosem. Podgrzybki mają intensywny typowy dla grzybów leśnych smak, a dodatek żywicznego rozmarynu przeniesie Was prosto w puszczańskie ostępy. Polecam ten niesamowity przepis na super makaron z grzybami leśnymi, który robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy!

Przepisy z grzybami - polecam 5 najlepszych: 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu tagliatelle (długie wstążki)
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 150-200 g podgrzybków (podgrzybek brunatny) świeżych lub mrożonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml śmietany 30% lub 36% tłuszczu 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka kroimy na niewielkie kawałki wielkości kęsa. Mieszamy z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, połową łyżeczki soli oraz ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Pozostawiamy, aby smaki się przegryzyły.
  • Grzyby czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. W przypadku grzybów mrożonych, grzyby należy wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości. 
  • Makaron gotujemy al dente, czyli około 1 minuty krócej niż zaleca producent makaronu. Odsączamy. 
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy się zrumienią, zdejmujemy je z patelni i zachowujemy.
  • Dodajemy na patelnię drugą łyżkę masła i posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. 
  • Dodajemy grzyby i smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły. 
  • Wlewamy śmietanę i około pół szklanki gorącej wody, przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy obsmażoną pierś kurczaka i podgrzewamy razem przez około 3 minuty lub do chwili ponownego zawrzenia. 
  • Makaron mieszamy z sosem i dzielimy na porcje. 
Jak mrozić grzyby?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej