Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami - szybki i tani jesienny obiad

Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami - szybki i tani jesienny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron spaghetti z warzywami i grzybami najlepiej smakuje nam jesienią. Po pierwsze dlatego, że mamy pod dostatkiem pysznej świeżej papryki, która dodatkowo w tym czasie kosztuje grosze. Po drugie dlatego, że drugi ważny składnik - grzyby można przynieść z lasu. Półgodzinny spacer po lesie zazwyczaj wystarcza, by zebrać odpowiednią ich ilość, a przy okazji zaostrzy apetyt.

Składniki

  • 0,5 kg grzybów (leśnych lub pieczarek)

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 1 nieduża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 0,5 pęczka natki

  • oliwa

  • masło

  • sól i pieprz

  • 1 opakowanie makaronu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente, według instrukcji podanej przez producenta na opakowaniu.

  • Grzyby (mogą być pieczarki) oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę.

  • Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie.

  • Na patelnie dodać nieco masła, wrzucić paprykę i grzyby, smażyć razem, aż będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby za mocno się smażyły można podlać niedużą ilością wody z makaronu.

  • Wymieszać makaron z grzybami i warzywami, rozłożyć na talerze i posypać siekaną natką pietruszki.

Ocena: 5