Tagliatelle z wątróbką i grzybami: oryginalny przepis

Tagliatelle z wątróbką i grzybami: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tagliatelle z grzybami i wątróbką to oryginalna kombinacja

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tagliatelle podane z sycącym sosem z leśnych grzybów i drobiowej wątróbki to może być prawdziwy hit. Wypróbuj nasz oryginalny przepis!

Składniki

  • 40 dag makaronu tagliatelle

  • 4 łyżki oliwy

  • 40 dag świeżych grzybów

  • 10 dag drobiowych wątróbek

  • 10 dag boczku

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego

  • 1/2 szklanki białego wina

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby po oczyszczeniu kroimy w plasterki.  Boczek kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki.

  • Wątróbki myjemy i dzielimy na ćwiartki.

  • Na dużej patelni rozpuszczamy masło i 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojony boczek, cebulę i zmiażdżony czosnek.

  • Gdy cebula zacznie się złocić, dodajemy grzyby, a gdy te puszczą sok, wsypujemy na patelnię kurze wątróbki.

  • Smażymy wszystko razem do lekkiego zrumienienia, po czym dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu jeszcze ok. 10 minut.

  • Dolewamy połowę porcji śmietanki lub jogurtu, doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.

  • W tym czasie w dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy makaron tagliatelle al dente (tak, by pozostał lekko twardy) i odcedzamy na sicie.

  • Makaron dorzucamy do grzybów, dodajemy resztę śmietany, delikatnie mieszamy potrawę i od razu podajemy na stół.

Ocena: 4