Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato
Tagliatelle z wątróbką i grzybami: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Tagliatelle z grzybami i wątróbką to oryginalna kombinacja
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tagliatelle podane z sycącym sosem z leśnych grzybów i drobiowej wątróbki to może być prawdziwy hit. Wypróbuj nasz oryginalny przepis!
Składniki
40 dag makaronu tagliatelle
4 łyżki oliwy
40 dag świeżych grzybów
10 dag drobiowych wątróbek
10 dag boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki białego wina
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Grzyby po oczyszczeniu kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki.
Wątróbki myjemy i dzielimy na ćwiartki.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojony boczek, cebulę i zmiażdżony czosnek.
Gdy cebula zacznie się złocić, dodajemy grzyby, a gdy te puszczą sok, wsypujemy na patelnię kurze wątróbki.
Smażymy wszystko razem do lekkiego zrumienienia, po czym dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Dolewamy połowę porcji śmietanki lub jogurtu, doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
W tym czasie w dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy makaron tagliatelle al dente (tak, by pozostał lekko twardy) i odcedzamy na sicie.
Makaron dorzucamy do grzybów, dodajemy resztę śmietany, delikatnie mieszamy potrawę i od razu podajemy na stół.