Makaron z bobem, szparagami i groszkiem: sycący posiłek na lato
Makaron z bobem, szparagami i zielonym groszkiem to pyszny i sycący posiłek. Bób to skarbnica cukrów złożonych, białek roślinnych i kwasu foliowego. To samo dotyczy zielonego groszku i szparagów. Odżywcze składniki zawarte w zielonych warzywach są nam potrzebne, aby zachować młodość i wigor. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego przepisu
Jak kupować bób?
Drugi powód jest ważniejszy. Niestety, zazwyczaj bób sprzedawany jest w szczelnie zamkniętych torebkach strunowych. Taka torebka wystawiona na słońce (np. na targu) działa jak miniaturowa szklarnia. W torebce skrapla się woda, rośnie temperatura, w rezultacie bób zaczyna się psuć. Najlepiej kupować więc nasiona, które na słońcu nie leżą, pozbawione ciemnych plam, jak najmłodsze i najmniejsze, a po zakupie szybko przesypujemy do torby papierowej albo koszyczka i jak najszybciej przyrządzamy.
Przechowywanie bobu
Jeśli kupisz świeżutki i młody bób i nie chcesz przygotować go od razu, nie ma problemu. Najlepiej przesypać go do miseczki lub pojemnika do przechowywania żywności i wstawić do lodówki. w takich warunkach bób zachowa swoje właściwości odżywcze do tygodnia. Świeży bób można również zamrozić.
Przepisy na pyszne dania z bobem:
Pesto z bobu - jak przyrządzić?
Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!
Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette pod beszamelem
Piersi kurczaka nadziewane bobem
Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400-500 g makaronu
- 500 g bobu, świeżego lub mrożonego, ugotowanego i obranego z łuski
- 2 gałązki kopru
- 1/2 pęczka szparagów
- 200 g zielonego groszku, łuskanego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 80 g tartego parmezanu lub bursztynu
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
- 1/2 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Bób ugotuj oddzielnie z koprem. Obierz z łupinek. Zobacz także: Jak gotować bób?
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj obrany bób, pokrojone szparagi i wyłuskany zielony groszek, smaż przez 1 minutę.
- Wlej szklankę wody z gotowania makaronu i zagotuj.
- Dodaj makaron i wymieszaj za pomocą szczypiec.
- Dodaj starty ser, skórkę i sok z cytryny. Zamieszaj.
- Podawaj póki gorące.