Makaron smażony z boczkiem lub szynką i jajkiem - zrobisz go w 5 minut z 3 składników!

Makaron smażony z boczkiem lub szynką i jajkiem
Autor: Shutterstock Makaron smażony z boczkiem lub szynką i jajkiem to świetne sycące danie, do przygotowania w kilka minut.
łatwy
5 min
4

Makaron smażony z boczkiem lub szynką i jajkiem to danie, które przygotujesz dosłownie w 5 minut a potrzebujesz do tego tylko 3 składników: ugotowanego makaronu, podsmażonej wędliny i jajek. To taka polska niby  carbonara, bez sera, choć chętni mogą nim oczywiście posypać makaron podczas smażenia lub przed podaniem.

SKŁADNIKI

  • 25 dag suchego makaronu
  • 6 jajek
  • 15 dag boczku wędzonego lub szynki
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować i odcedzić. Można też do przygotowania tego dania wykorzystać nadmiar makaronu ugotowanego poprzedniego dnia.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek lub szynkę, do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać makaron i smażyć tak długo, aż się lekko zrumieni na spodzie.
  • Wbić do makaronu jajka i lekko posolić. Podsmażyć mieszając delikatnie, by nie uszkodzić żółtek.
  • Na koniec można wymieszać całość i podawać. Można też serwować bez rozkłócania żółtek.