Lazania szpinakowa z mięsem - przepis na lazanię
2021-03-26
łatwy
25 min
4
Lazania szpinakowa to ciekawa propozycja dla wielbicieli kuchni włoskiej. Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Sprawdź jak ją przygotować. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe
- 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa
- sos beszamelowy (wedle uznania)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- ser żółty
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki i natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
- Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą trzeba posmarować sosem beszamelowym oraz posypać serem.
- W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy lazanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem.
- Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20-30 minut.