Lazania szpinakowa z mięsem - przepis na lazanię

Lazania szpinakowa z mięsem - przepis na lazanię
Autor: www.indexfood.pl Pyszna lazania szpinakowa.
łatwy
25 min
4

Lazania szpinakowa to ciekawa propozycja dla wielbicieli kuchni włoskiej. Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Sprawdź jak ją przygotować. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe
  • 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa
  • sos beszamelowy (wedle uznania)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła
  • ser żółty
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki i natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć  należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą trzeba posmarować sosem beszamelowym oraz posypać serem.
  • W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy lazanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem.
  • Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20-30 minut.