Lazania z łososiem i szparagami [DOBRY PRZEPIS]

Lazania z łososiem i szparagami [DOBRY PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Lazania z łososiem i szparagami [DOBRY PRZEPIS]
łatwy
20 min
4

Lazania z łososiem i szparagami to fantastyczne danie sezonowe, kiedy szparagów jak to się mówi "na pęczki". To danie doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju zasiadane przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. Uzupełnieniem tej wykwintnej zapiekanki makaronowej będzie białe lub różowe wino. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 1 kg białych szparagów
  • 4 pomidory
  • 1/2 kg filetu z łososia
  • 2 małe cebulki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 300 g płatów lazanii (bez gotowania)
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sok 1/2 cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce, gotować 8 minut w wodzie z solą i cukrem. Odcedzić, zachowując wywar, szparagi przelać na sicie zimną wodą, dobrze osączyć.
  • Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Łososia pokroić w paski szerokości ok. 1 cm. Cebulki posiekać.
  • 2 łyżki masła stopić w rondelku, wrzucić cebulki i lekko zeszklić. Dodać mąkę, mieszając podsmażyć. Wlać mleko i śmietanę, zagotować cały czas mieszając. Dolać 400 ml wywaru ze szparagów, mieszając zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować kilka minut.
  • Pozostałym masłem posmarować prostokątną formę, dno wyłożyć surowymi plastrami makaronu, położyć warstwę pomidorów i szparagów, polać częścią sosu. Przykryć warstwą makaronu, rozłożyć paski łososia, polać sosem. Na to wyłożyć kolejną warstwę makaronu, łososia, sosu, makaronu i pomidorów ze szparagami. Polać resztą sosu, posypać parmezanem.
  • Piec 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.
Anna Ptaszyńska
więcej