Lasagne z tuńczykiem, cukinią i awokado: łatwy przepis

2021-03-29
Lasagne z tuńczykiem, cukinią i awokado: łatwy przepis
Autor: materiały prasowe Knorr Tuńczyk, cukinia, awokado, aromatyczny sos pomidorowy, chrupiący ser - do tego dania łatwo się przekonać!
łatwy
80 min
4

Lasagne to sycące włoskie danie, w którym makaronowe płaty pysznie łączą się z aromatycznym farszem. Sprawdź, jak zrobić lasagne z tuńczykiem, cukinią i awokado. Podajemy przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

SKŁADNIKI

  • cukinia ­
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ­
  • 2 łyżki kaparów
  • cebula ­
  • 1 opakowanie pomidorów pelati ­
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­Lasagne ­
  • 50 g sera żółtego ­
  • 3 sztuki awokado ­
  • 50 ml śmietany 18% ­
  • pęczek świeżej bazylii ­
  • szczypta ostrej papryki
  • 12 sztuk płatów makaronu lasagne ­
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku wymieszaj pomidory z puszki i kapary z Knorr Naturalnie smaczne. Dodaj 100 ml wody. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zrobi się gęsty.
  • Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista, zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj, aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne.
  • Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.
  • Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut, tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.