Lasagne z tuńczykiem, cukinią i awokado: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Lasagne to sycące włoskie danie, w którym makaronowe płaty pysznie łączą się z aromatycznym farszem. Sprawdź, jak zrobić lasagne z tuńczykiem, cukinią i awokado. Podajemy przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
SKŁADNIKI
- cukinia
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki kaparów
- cebula
- 1 opakowanie pomidorów pelati
- 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne Lasagne
- 50 g sera żółtego
- 3 sztuki awokado
- 50 ml śmietany 18%
- pęczek świeżej bazylii
- szczypta ostrej papryki
- 12 sztuk płatów makaronu lasagne
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku wymieszaj pomidory z puszki i kapary z Knorr Naturalnie smaczne. Dodaj 100 ml wody. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zrobi się gęsty.
- Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista, zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na dnie naczynia żaroodpornego nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj, aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne.
- Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.
- Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut, tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.