Knedle ze śliwką, wanilią i cynamonem - przepis na pachnący wanilią słodki obiad
2022-09-14
średni
60 min
4
Dieta wegetariańska
Knedle ze śliwkami to dla wielu z nas jeden ze smaków dzieciństwa. Najlepsze przygotowywały nasze babcie i choć im nie dorównamy, możemy postarać się, aby dla naszych dzieci knedle również były smakiem dzieciństwa. Aromatyczne przyprawy podbijają smak owoców i sprawiają, że obiad, nie dość że słodki, dodatkowo obłędnie pachnie. Podajemy przepis na waniliowe knedle. Zobaczcie, jak je przyrządzić!
- Do wyrobu knedli i klusek ziemniaczanych najlepsze są odmiany ziemniaka zawierające dużo skrobi, czyli popularna w Polsce Irga lub Irys.
- Nadzienie można przygotować z dowolnego rodzaju śliwek, jednak miłośnikom dawnych smaków zawsze proponuje knedle z węgierkami.
- Aromatyczne przyprawy podkreślają smak owoców, ale pamiętajmy, że co za dużo to wcale nie lepiej. Nadmiar przypraw stłumi smak śliwek. Nie warto.
- Tym którzy nie przepadają za cynamonem, polecam w jego zastępstwie mielone goździki. Dodają przyjemnej lekkości daniu.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków odmiany Irga lub Irys
- 2 jaja
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki cukru waniliowego
- 0,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
- mielony cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.
- Do masy ziemniaczanej dosyp łyżkę cukru waniliowego i dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
- Śliwki umyj i przekrój na pół, pozbawiając owoce pestek.
- Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku układaj śliwkę, posypuj ja cukrem waniliowym, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.
- Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, posłodzoną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.
- Knedle podawaj na ciepło posypane cukrem i mielonym cynamonem. Świetnie smakują polane stopionym masłem lub z porcją bitej śmietany.
Dlaczego warto jeść śliwki?