Knedle ze śliwką, wanilią i cynamonem - przepis na pachnący wanilią słodki obiad

2022-09-14
M. K.
Knedle ze śliwkami
Autor: Shutterstock Śliwki są pyszne i zdrowe.
średni
60 min
4

Dieta wegetariańska

Knedle ze śliwkami to dla wielu z nas jeden ze smaków dzieciństwa. Najlepsze przygotowywały nasze babcie i choć im nie dorównamy, możemy postarać się, aby dla naszych dzieci knedle również były smakiem dzieciństwa. Aromatyczne przyprawy podbijają smak owoców i sprawiają, że obiad, nie dość że słodki, dodatkowo obłędnie pachnie. Podajemy przepis na waniliowe knedle. Zobaczcie, jak je przyrządzić! 

  • Do wyrobu knedli i klusek ziemniaczanych najlepsze są odmiany ziemniaka zawierające dużo skrobi, czyli popularna w Polsce Irga lub Irys.
  • Nadzienie można przygotować z dowolnego rodzaju śliwek, jednak miłośnikom dawnych smaków zawsze proponuje knedle z węgierkami.
  • Aromatyczne przyprawy podkreślają smak owoców, ale pamiętajmy, że co za dużo to wcale nie lepiej. Nadmiar przypraw stłumi smak śliwek. Nie warto.
  • Tym którzy nie przepadają za cynamonem, polecam w jego zastępstwie mielone goździki. Dodają przyjemnej lekkości daniu.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków odmiany Irga lub Irys
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki cukru waniliowego
  • 0,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • mielony cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.
  • Do masy ziemniaczanej dosyp łyżkę cukru waniliowego i dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół, pozbawiając owoce pestek.
  • Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku układaj śliwkę, posypuj ja cukrem waniliowym, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.
  • Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, posłodzoną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.
  • Knedle podawaj na ciepło posypane cukrem i mielonym cynamonem. Świetnie smakują polane stopionym masłem lub z porcją bitej śmietany.
Dlaczego warto jeść śliwki?
M. K.