Jak zrobić kluski podlaskie? Sprawdzony, tradycyjny przepis prosto z Podlasia
Dieta wegetariańska
Kluski podlaskie to prosty i pyszny dodatek do wielu różnych potraw. Robi się je w kilku prostych krokach, które nikomu nie powinny sprawić trudności. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście klusek z Podlasia, czas to zmienić. Poznajcie sprawdzony regionalny przepis na kluski podlaskie z mąki i ziemniaków, które oczarują smakiem.
Z czego zrobić kluski podlaskie?
Kluski z Podlasia są daniem regionalnym. Robi się je z kilku łatwo dostępnych produktów. Smakują pysznie i są uniwersalne. Można zjeść je z okrasą z boczku i cebuli lub podać jako dodatek do mięsa w sosie. Aby przygotować kluski podlaskie w domu wystarczą cztery produkty i dwie przyprawy. Na liście potrzebnych artykułów znalazły się więc:
- mąka pszenna
- ugotowane ziemniaki
- masło
- jajko
- sól i pieprz
Jak zrobić kluski podlaskie?
Te pyszne regionalne kluski znane są także pod innymi nazwami. Mówi się na zaguby lub kluski z zapustów. Przepis na podlaskie kluski nie jest jednak tak skomplikowany jak ich regionalne nazwy. To prosta receptura na smaczny posiłek z mąki i ziemniaków. Jak więc zrobić kluski podlaskie?
Pierwszym krokiem jest obranie i ugotowanie ziemniaków. Należy je odcedzić i rozgnieść praską. Dodaje się do nich jajko, masło i przyprawy. Po wymieszaniu masę ziemniaczaną łączy się z mąką pszenną. Ciasto na kluski podlaskie powinno być gładkie i jednolite. Trzeba podzielić je na kilka mniejszych części, z każdej z nich zrobić wałeczek i pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm.
Jak ugotować kluski podlaskie?
Gotowanie klusek podlaskich to prosta czynność. W dużym garnku gotuje się wodę z odrobiną soli. Kluski wkłada się do wrzątku i gotuje 3 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Po włożeniu do wrzątku warto zamieszać, aby pyszne kluski nie przywarły do dna garnka. Najlepiej wyjmować je z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Z czym podawać kluski podlaskie?
Kluski z Podlasia to regionalny przepis, który warto wypróbować. To proste i uniwersalne danie, którego przygotowanie jest bardzo proste. Kluski z mąki i ziemniaków pysznie smakują o każdej porze roku i pasują do wielu różnych potraw. Można podać je same ze skwarkami z boczku i cebulą, ale równie dobre będą z sosem grzybowym.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić i rozgnieść praską.
- Do ziemniaków wbić jajko i dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mąkę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 mniejsze części i uformować z nich wałeczki o średnicy około 3 cm. Pokroić na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kluski gotować około 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z podsmażoną cebulą i boczkiem lub ulubionym sosem.