Farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym to pomysł zaczerpnięty z kuchni włoskiej. Świeży szpinak, aromatyczny ser pleśniowy i klasyczny makaron to gwarancja niepowtarzalnego smaku. Wypróbuj nasz przepis na farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym.
SKŁADNIKI
- opakowanie makaronu farfalle
- 40 dkg świeżego szpinaku
- 20 dkg sera pleśniowego (niebieski lub zielony)
- 4-5 łyżek jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obgotuj przez 3-4 minuty szpinak we wrzącej wodzie, odcedź, lekko przestudzone liście pokrój na mniejsze kawałki.
- Ser pleśniowy zetrzyj na tarce, wymieszaj z pieprzem i ewentualnie solą, dodaj rozdrobniony czosnek.
- Ugotuj makaron w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedź. Szybko przesyp do garnka, posyp szpinakiem i serem z jogurtem, polej oliwą i wymieszaj.
- Nakładaj na podgrzane talerze.