Farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym

2021-03-29
Farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym w sam raz na szybki obiad lub kolację
łatwy
30 min
4

Farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym to pomysł zaczerpnięty z kuchni włoskiej. Świeży szpinak, aromatyczny ser pleśniowy i klasyczny makaron to gwarancja niepowtarzalnego smaku. Wypróbuj nasz przepis na farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym.

SKŁADNIKI

  • opakowanie makaronu farfalle
  • 40 dkg świeżego szpinaku
  • 20 dkg sera pleśniowego (niebieski lub zielony)
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obgotuj przez 3-4 minuty szpinak we wrzącej wodzie, odcedź, lekko przestudzone liście pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ser pleśniowy zetrzyj na tarce, wymieszaj z pieprzem i ewentualnie solą, dodaj rozdrobniony czosnek.
  • Ugotuj makaron w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedź. Szybko przesyp do garnka, posyp szpinakiem i serem z jogurtem, polej oliwą  i wymieszaj.
  • Nakładaj na podgrzane talerze.