Do makaronu dodaję te 2 składniki. To mój ulubiony przepis na szybki obiad w tygodniu

Jak zrobić pyszny i szybki obiad? Wystarczy makaron, szynka i pieczarki oraz kilka dodatków, aby w kwadrans wyczarować obiad jak z najlepszej restauracji. To smaczne i aromatyczne danie robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z talerzy. Oto prosty przepis na ekspresowy obiad nie tylko dla zabieganych, czyli makaron z szynką i pieczarkami.
Co można dodać do makaronu?
Dania z makaronem w roli głównej to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i bardzo łatwe. Nie wymagają długiego czasu przygotowania. Wystarczy kilka składników, aby w mig przyrządzić dobry i sycący obiad. Właśnie taki jest pełen smaku makaron, który podkręcają dwa dodatki. Dzięki nim danie jest treściwe i energetyczne. W tym przepisie makaron wzbogaca się szynką i pieczarkami. Wszystkie składniki scala delikatny sos śmietanowy z dodatkiem parmezanu. To naprawdę wyjątkowe danie. Makaron z szynką i pieczarkami z łatwością można zrobić w domu.
Jak zrobić makaron z pieczarkami i szynką?
Przepis na znakomity makaron, którego smak podkręcają aromatyczne pieczarki i szynka, jest łatwy. Przygotowanie takiego obiadu jest błyskawiczne. Posiłek jest gotowy w 15 minut z zegarkiem w ręku. Lista składników jest w miarę krótka, a wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Przepis na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie w domu i zależy im na czasie. To danie jest najlepszym przykładem, że szybki obiad może być smaczny.
Jak więc zrobić znakomity makaron z dodatkiem szynki i pieczarek? Z tym przepisem jest to proste i ekspresowe. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. Danie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – podsmażenie szynki i pieczarek
- 3. krok – połączenie składników ze śmietanką i parmezanem
- 4. krok – wymieszanie szynki i pieczarek z makaronem
Czym wzbogacić makaron z szynką i pieczarkami?
To podstawowy przepis na pełen smaku i aromatu obiad, w którym makaron, pieczarki i szynka grają pierwsze skrzypce. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak dania. Makaron świetnie komponuje się z każdym rodzajem szynki. Pysznie smakuje z szynką wędzoną i długo dojrzewającą. Nieco ostrości doda posiekana papryczka chili. Zamiast parmezanu sprawdzi się ser pleśniowy. Danie można wzbogacić także szpinakiem. Gotowy makaron z pieczarkami i szynką warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki lub bazylia.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- 300 g pieczarek
- 200 g szynki
- 200 ml śmietany 18%
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody z gotowania makaronu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Odlać kilka łyżek wody, w której gotował się makaron.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę szynkę.
- Dodać pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki i dodać masło. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić.
- Wlać śmietanę i wodę z gotowania makaronu. Wsypać parmezan i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
- Podawać od razu na obiad posypane świeżymi ziołami.