Aromatyczne spaghetti z pesto i orzechami. Przepis na szybki obiad bez mięsa w 15 minut

spaghetti z pesto i orzechami
Autor: Shutterstock Połącz makaron z tym sosem. Oto szybki przepis na zachwycające zielone spaghetti z orzechami.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Spaghetti to włoski makaron, który ma postać długich i cienkich nitek. Wystarczy dodać do niego kilka prostych składników, aby wyczarować pełen smaku i aromatu obiad we włoskim stylu. Przepis na zielone spaghetti nie jest trudny i nie zajmuje dużo czasu. Danie robi się w kwadrans. Oto prosty i ekspresowy przepis na pyszne spaghetti z zielonym sosem pesto i orzechami.

Spaghetti z pesto i orzechami – składniki

Do przyrządzenia smakowitego obiadu z makaronem spaghetti w roli głównej wykorzystuje się proste produkty, które są łatwo dostępne. Chociaż przepis pochodzi z kuchni włoskiej, wszystkie składniki są do kupienia w naszych sklepach.

Lista składników obejmuje więc takie składniki jak:

  • makaron spaghetti
  • zielony sos pesto
  • orzechy
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • starty parmezan
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić spaghetti z pesto i orzechami?

Przepis na pyszny makaron z dodatkiem zielonego sosu pesto i zdrowych orzechów nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne. Przyrządzenie aromatycznego i pełnego smaku dania we włoskim klimacie zajmuje kwadrans. Przepis jest najlepszym przykładem potrawy, która jest i szybka, i pyszna.

Jak więc przyrządzić pyszne domowe spaghetti z pesto wzbogacone orzechami? Potrawę robi się w trzech banalnych krokach, z którymi poradzi sobie każdy.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu spaghetti
  • 2. krok – wymieszanie makaronu z sosem pesto, orzechami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – nałożenie porcji na talerze, posypanie parmezanem i podanie na obiad

Jak podawać spaghetti z pesto i orzechami?

Wyśmienite spaghetti z sosem pesto wzbogacone orzechami to pomysł na pełen smaku obiad dla dwóch osób. Danie sprawdzi się też na romantyczną kolację. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest tak bardzo szybkie, spaghetti z pesto i orzechami można robić przez cały rok. To smaczny pomysł na szybki obiad w trakcie zabieganego tygodnia.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 100 g zielonego sosu pesto
  • 40 dag posiekanych orzechów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do garnka.
  • Dodać zielony sos pesto, orzechy i bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać oliwę i dokładnie wymieszać.
  • Porcje makaronu nałożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
Pesto – prosty sos, który podbił świat
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej