Aromatyczne spaghetti z pesto i orzechami. Przepis na szybki obiad bez mięsa w 15 minut
Dieta wegetariańska
Spaghetti to włoski makaron, który ma postać długich i cienkich nitek. Wystarczy dodać do niego kilka prostych składników, aby wyczarować pełen smaku i aromatu obiad we włoskim stylu. Przepis na zielone spaghetti nie jest trudny i nie zajmuje dużo czasu. Danie robi się w kwadrans. Oto prosty i ekspresowy przepis na pyszne spaghetti z zielonym sosem pesto i orzechami.
Spaghetti z pesto i orzechami – składniki
Do przyrządzenia smakowitego obiadu z makaronem spaghetti w roli głównej wykorzystuje się proste produkty, które są łatwo dostępne. Chociaż przepis pochodzi z kuchni włoskiej, wszystkie składniki są do kupienia w naszych sklepach.
Lista składników obejmuje więc takie składniki jak:
- makaron spaghetti
- zielony sos pesto
- orzechy
- oliwa z oliwek
- bazylia
- starty parmezan
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić spaghetti z pesto i orzechami?
Przepis na pyszny makaron z dodatkiem zielonego sosu pesto i zdrowych orzechów nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne. Przyrządzenie aromatycznego i pełnego smaku dania we włoskim klimacie zajmuje kwadrans. Przepis jest najlepszym przykładem potrawy, która jest i szybka, i pyszna.
Jak więc przyrządzić pyszne domowe spaghetti z pesto wzbogacone orzechami? Potrawę robi się w trzech banalnych krokach, z którymi poradzi sobie każdy.
- 1. krok – ugotowanie makaronu spaghetti
- 2. krok – wymieszanie makaronu z sosem pesto, orzechami i pozostałymi składnikami
- 3. krok – nałożenie porcji na talerze, posypanie parmezanem i podanie na obiad
Jak podawać spaghetti z pesto i orzechami?
Wyśmienite spaghetti z sosem pesto wzbogacone orzechami to pomysł na pełen smaku obiad dla dwóch osób. Danie sprawdzi się też na romantyczną kolację. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest tak bardzo szybkie, spaghetti z pesto i orzechami można robić przez cały rok. To smaczny pomysł na szybki obiad w trakcie zabieganego tygodnia.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu spaghetti
- 100 g zielonego sosu pesto
- 40 dag posiekanych orzechów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do garnka.
- Dodać zielony sos pesto, orzechy i bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać oliwę i dokładnie wymieszać.
- Porcje makaronu nałożyć na talerze i posypać startym parmezanem.