Szybki chleb w domu – idealny na każdą okazję. Wystarczy kilka składników i gotowe

Szybki chleb w domu – idealny na każdą okazję. Wystarczy kilka składników i gotowe
Autor: Shutterstock Szybki chleb w domu – idealny na każdą okazję. Wystarczy kilka składników i gotowe
łatwy
20 min
10

Dieta wegetariańska

Szybki chleb na drożdżach instant to idealny przepis, kiedy masz ochotę na pyszny, domowy wypiek, ale nie chcesz czekać godzinami. Jak zrobić szybki chleb bez zaczynu? Wystarczą drożdże suszone instant i mąka pszenna, by w mniej niż dwie godziny cieszyć się domowym chlebem. Przepis na chleb z drożdżami instant to prosty sposób na świeże pieczywo, które będzie doskonałe zarówno na śniadanie, jak i do innych dań.

Szybki chleb na drożdżach instant – przepis na domowy wypiek

Szybki chleb na drożdżach instant to doskonała opcja na pyszny, domowy wypiek, który przygotujesz w mniej niż 2 godziny. Jak zrobić chleb na drożdżach suszonych bez konieczności robienia zaczynu? Wystarczy kilka składników, drożdże instant, a całość piecze się w prosty sposób. Ten przepis na szybki chleb pozwala na elastyczność – można użyć dowolnej mąki pszennej jasnej i dodać ulubione nasiona na wierzch, aby nadać pieczywu chrupkości i smaku.

Jak zrobić szybki chleb na drożdżach instant?

Wystarczy zmieszać mąkę, drożdże i sól, a następnie dodać letnią wodę i oliwę, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Przełóż ciasto do keksówki posmarowanej oliwą i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu posmaruj wierzch białkiem i posyp nasionami słonecznika. Szybki chleb na drożdżach piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 20 minut.

Domowy chleb z drożdżami suszonymi – idealny na każdą okazję

Ten szybki chleb domowy smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Chrupiąca skórka, puszysty środek i możliwość dodania ulubionych nasion sprawiają, że jest idealny do zup, kanapek, czy jako dodatek do sałatki. Jeśli chcesz, możesz eksperymentować z różnymi typami mąki, tworząc własne wariacje chleba na każdą okazję.

Zobacz również:

Nie kupuję chleba, piekę go sama. Z tym przepisem praktycznie robi się sam

Przepis na domowy chleb

Błyskawiczny chleb orkiszowy bez wyrabiania

Zdrowy chleb żytni na zakwasie. Kluczowy jest czas wyrastania

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych instant

    1,5 łyżeczki soli
  • 420 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 białko
  • 3 łyżki nasion słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsyp mąkę, drożdże i sól do dużej miski.
  • Stopniowo wlewaj letnią wodę wymieszaną z oliwą, jednocześnie wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne.
  • Przełóż ciasto do keksówki wysmarowanej oliwą, wyrównaj wierzch i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, posmaruj wierzch białkiem i posyp nasionami słonecznika.
  • Nagrzej piekarnik do 220°C i piecz chleb przez 20 minut.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz kolejne 20 minut.
  • Po upieczeniu, wyciągnij chleb z foremki i studź na kratce.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej