Przepis na domowy chleb
Dieta wegetariańska
Chleb stanowi ważny element codziennej diety. Pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a ten przygotowany w domu jest wyjątkowy. Prezentujemy wam sprawdzony przepis na idealne pieczywo wykonane samodzielnie!
1. Wyrabianie cista powinno trwać do momentu dokładnego połączenia się mąki i pozostałych składników.
2. Ciasta nie należy zbyt obficie podsypywać mąką. Powinno być wilgotne, wtedy dłużej zachowa świeżość.
3. Podczas formowania ciasta, warto posmarować dłonie olejem o łagodnym aromacie. Ułatwi uzyskanie pożądanego kształtu i nie zdominuje smaku pieczywa.
4. Upieczone pieczywo najlepiej jest wyłożyć na kratkę, aby zapewnić dostęp powietrza do jego spodu. W ten sposób unikniemy zaparzenia i skórka będzie chrupiąca na całej powierzchni.
5. Wypieczony chleb można posmarować wodą – będzie miał wtedy lśniącą, ładnie wyglądającą skórkę.
6. Do wypieków drożdżowych takich jak np. jagodzianki, warto dodać ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka. Nie zmieni on smaku wypieków, a spowoduje, że dłużej zachowają one świeżość.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej (polecany typ 750)
- 300 ml letniej wody lub mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- niewielka ilość mąki do podsypywania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wsyp do małej miseczki, dodaj 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki wody i 1 łyżkę mąki. Składniki na rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 min.
- Wsyp mąkę do misy miksera. Następnie zrób w mące wgłębienie, wlej do niego połowę wody lub mleka i dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i sól. Jeśli użyjesz mleka zamiast wody, pieczywo będzie bardziej rumiane, zwłaszcza w przypadku wypieków takich jak bułki.
- Miksuj do połączenia składników, w miarę potrzeby dodając resztę wody (mleka) i mąki. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, wyjmij je z misy i delikatnie ugnieć, formując kulę.
- Następnie delikatnie posmaruj ją olejem i przełóż do miski do wyrastania, aż podwoi objętość.
- Na koniec uformuj ciasto i włóż do formy do pieczenia. Piecz w temp. 240 stopni C. Chleb ok. 30 min, bułeczki ok. 12-15 minut. Wykorzystując funkcję pary podczas pieczenia chleba uzyskasz efekt chrupiącej skórki. Eksperci nazywają tę metodę „uderzeniem pary".