Przepyszne i wilgotne ciasto bez odrobiny glutenu. Przygotujesz je w kilka minut

2025-03-07
Kinga Goldstein
Przepyszne i wilgotne ciasto bez odrobiny glutenu. Przygotujesz je w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Przepyszne i wilgotne ciasto bez odrobiny glutenu. Przygotujesz je w kilka minut
łatwy
15 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy da się zrobić ciasto bez glutenu? Owszem i wcale nie będzie inne w smaku od ciast na normalnej mące. Wręcz przeciwnie, ten przysmak zachwyci każdego swoim niezwykłym smakiem. Nie ma więc na co czekać. Już dziś przygotuj to przepyszne ciasto.

Marchewkowe ciasto bez glutenu. Idealny sposób na słodkość

Bezglutenowe ciasto marchewkowe to idealny sposób na słodki przysmak, który pozwoli nam uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji. Będzie ono odpowiednie nie tylko dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Większość osób nawet nie zauważy różnicy jeśli chodzi o mąkę.

Szybkie i proste ciasto. Każdy sobie poradzi

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą jajka, cukier i sól. Następnie stopniowo dodawać wymieszane ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następna w kolejności jest marchewka i cynamon

Teraz jeśli lubimy możemy również dodać ulubione bakalie, które nadadzą naszemu ciastu ciekawej tekstury i smaku. Sprawdzą się zarówno rodzynki, jak i orzechy czy suszone morele. Ciekawym pomysłem będzie również dodanie obtoczonych w cynamonie kawałków jabłek.

Następnie całość mieszamy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek kremowy i sok z całej cytryny. I gotowe. Można się już rozkoszować bezglutenowym ciastem marchewkowym.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1,5 szklanki oleju
  • 400 g startej marchewki
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 500 g serka kremowego
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miksera dodajemy jajka, cukier i sól.
  • Całość ubijamy.
  • Mąkę, proszek i sól mieszamy w osobnej misce.
  • Dodajemy suche składniki stopniowo do masy jajecznej.
  • Dodajemy marchewkę i cynamon.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
  • W tym czasie miksujemy masło z cukrem pudrem.
  • Dodajemy sok z cytryny i serek kremowy.
  • Kiedy ciasto ostygnie, dekorujemy naszą masą serową.
Ciasto z owocami bez mąki
Kinga Goldstein