Ciasto jogurtowa pianka dosłownie rozpływa się w ustach. Zniknie w zaledwie kilka chwil
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekkie, puszyste i delikatne to słowa idealnie opisujące ciasto jogurtowa pianka. Co więcej, jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga wybitnych umiejętności. Za to świetnie sprawdzi się jako lżejsza alternatywa dla klasycznego sernika. To ciasto rozkocha w sobie każdego, kto go spróbuje, a znajomi będą prosić nas o przepis.
Składniki do jogurtowej pianki
Lekkie i puszyste ciasto to marzenie wielu osób. Niestety często zdarza się, że są one niezwykle ciężkie do wykonania. Ciasto pianka jogurtowa uda się Jadnak każdego. Ta przekąska jest niezwykle prosta do wykonania, a smakuje obłędnie. Sam przepis składa się z wyłącznie kilku składników, a smakuje zupełnie inaczej niż wszystkie inne ciasta jogurtowe. Do przygotowania go będziemy potrzebować:
- mąki ziemniaczanej
- jogurtu greckiego
- proszku do pieczenia
- cukru
- jajek
- soli
Jak przygotować jogurtową piankę?
Samo w sobie przygotowanie ciasta pianka jogurtowa jest niezwykle proste. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, aż do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy do niej Jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia, wanilię oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka, aż do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy ubite białka, cały czas mieszając. Gotową masę wykładamy do wyłożonych papierem kokilek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Gotowe ciasto jogurtowa pianka możemy podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem bądź jogurtem naturalnym. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 350 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii bądź ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 40 g mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek.
- Żółtka ucieramy z cukrem, aż do moemntu kiedy staną się niemal białe i puszyste.
- Dodajemy jogurt, wanilię, mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie mieszkamy, aż do połączenia się składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy ubite białka do masy jogurtowej cały czas delikatnie mieszając.
- Gotową masę przelewamy do wyłożonych papierem kokilek.
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Pieczemy przez około 30 minut.
- Na koniec można posypać cukrem pudrem, polać jogurtem, bądź miodem.