Castagnaccio - pyszne, włoskie ciasto kasztanowe

2021-03-29
Castagnaccio - pyszne, włoskie ciasto kasztanowe
Autor: Shutterstock Castagnaccioto tradycyjne toskańskie ciasto z maki kasztanowej.
łatwy
60 min
4

Castagnaccio to tradycyjne ciasto z rejonu Toskanii, które zachwyca intensywnym aromatem. Nie jest słodkie, ale za to rozkosznie wilgotne i miękkie, a przy okazji bezglutenowe. Znakomicie nadaje się na jesienne śniadanie lub podwieczorek. Jeśli pragniecie dodać mu wytrawnej nuty, można dodać do niego sera ricotta i listki rozmarynu.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy 22-24 cm. Przesmaruj ją oliwą.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao w proszku i sól.
  • W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, jajka i mleko.
  • Rodzynki i żurawinę namocz w gorącej wodzie lub czerwonym winie, aby zmiękły.
  • Powoli wlewać płyny do suchych składników, dobrze ubijając, aby uniknąć grudek. Ciasto powinno być gładkie i nieco płynne.
  • Zostaw kilka owoców i orzechów, aby ozdobić nimi ciasto. Pozostałe dodaj do ciasta, mieszając aż do równomiernego rozprowadzenia.
  • Wlej ciasto do tortownicy, posyp orzechami  i owocami. Piecz ok. 45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź całkowicie przed wyjęciem z blaszki.
  • Posyp po wierzchu delikatnie cukrem pudrem i kakao w proszku. Podawaj z ciepłym miodem.