Blondie w zdrowej wersji. Idealny pomysł na deser bez wyrzutów sumienia

Blondie w zdrowej wersji. Idealny pomysł na deser bez wyrzutów sumienia
Autor: Shutterstock.com Blondie w zdrowej wersji. Idealny pomysł na deser bez wyrzutów sumienia
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Deser, którym możemy się zajadać bez wyrzutów sumienia? Ten przepis na ciasto blondie sprawdzi się idealnie. Nie znajdziemy w nim nawet odrobiny białego cukru, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Już teraz zabierz się za tą pyszną i zdrową alternatywę klasycznego brownie.

Zdrowa alternatywa klasyki. To ciasto jest proste do zrobienia

Jeśli jesteśmy na diecie nie musimy całkowicie wyrzec się wszystkiego, co słodkie. Idealnym przykładem może być ten przepis na pyszne, ale przy okazji zdrowe ciasto blondie bez cukru. To idealna propozycja dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia.

Blondie jest podobne do brownie, choć tu zamiast czekolady czy kakao używamy jasnych składników. Dzięki temu ma ono bardziej karmelowy i maślany smak. W tej wersji jednak nie będziemy sięgali ani po cukier, ani po masło.

Dlaczego warto zrobić zdrową wersję blodnie? Smak i zdrowie idą w parze

Tu słodycz pochodzi z dojrzałych bananów. Natomiast większość smaku otrzymamy z masła orzechowego, które dostarczy nam zdrowych tłuszczów, białka i błonnika. Musimy jednak zwrócić uwagę, by było to masło orzechowe bez żadnych dodatków.

Mąka migdałowa ma natomiast niższy indeks glikemiczny i wyższą wartość odżywczą niż pszenna. Gorzka czekolada, choć jest w tym przepisie całkowicie opcjonalna, nadaje głębi, a dzięki wysokiej zawartości kakao, ma ona niewiele cukru, a za to dużo antyoksydantów.

Jest to prosty i szybki przepis na coś słodkiego. Jest to wspaniała alternatywa dla kupnych słodyczy, a sam przepis jest niezwykle elastyczny. Możemy go dopasować do swoich potrzeb i preferencji.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej
  • Garść posiekanej gorzkiej czekolady min 85 proc. bez cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • W misce rozgniatamy banany.
  • Dodajemy jajko, masło orzechowe, mleko roślinne i ekstrakt waniliowy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz mąkę.
  • Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Na koniec dodajemy kawałki gorzkiej czekolady.
  • Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej