Ciasto blondie, czyli brownie w białej odsłonie. Podbija podniebienia

Ciasto blondie
Autor: Shutterstock Ciasto blondie to jasna wersja czekoladowego brownie.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto blondie jest rozkosznie maślane, cudownie lepkie i bardzo słodkie. A do tego wypełnione raz chrupiącymi, a raz mięciutkimi dodatkami. To ten rodzaj deseru, który albo się uwielbia, albo nie znosi. Ja - niestety - jestem  zdecydowanie w tej pierwszej grupie. Pokochałam blondie, tak jak uwielbiam i brownie. Na szczęście żadnego z nich nie da się zjeść za dużo. Zazwyczaj wystarczy jeden kawałek by wypełnić cukrowe braki ;).

SKŁADNIKI

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka białej czekolady do zapiekania
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuścić razem z cukrem i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie dodać jajka i wanilię i dokładnie połączyć składniki. Odstawić.
  • W drugiej misce pomieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i sól. 
  • Dodawać wymieszane składniki suche do składników wilgotnych stopniowo, cały czas mieszając, aż całkowicie się połączą.
  • Na koniec dodać do masy orzechy i czekoladowe chipsy i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wysygnięcia.
Dlaczego warto jeść orzechy?

Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej