Ciasto blondie, czyli brownie w białej odsłonie. Podbija podniebienia
2022-08-19
łatwy
30 min
8
Dieta wegetariańska
Ciasto blondie jest rozkosznie maślane, cudownie lepkie i bardzo słodkie. A do tego wypełnione raz chrupiącymi, a raz mięciutkimi dodatkami. To ten rodzaj deseru, który albo się uwielbia, albo nie znosi. Ja - niestety - jestem zdecydowanie w tej pierwszej grupie. Pokochałam blondie, tak jak uwielbiam i brownie. Na szczęście żadnego z nich nie da się zjeść za dużo. Zazwyczaj wystarczy jeden kawałek by wypełnić cukrowe braki ;).
SKŁADNIKI
- 1 kostka masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka białej czekolady do zapiekania
- 1 szklanka pokruszonych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić razem z cukrem i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie dodać jajka i wanilię i dokładnie połączyć składniki. Odstawić.
- W drugiej misce pomieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i sól.
- Dodawać wymieszane składniki suche do składników wilgotnych stopniowo, cały czas mieszając, aż całkowicie się połączą.
- Na koniec dodać do masy orzechy i czekoladowe chipsy i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wysygnięcia.
Dlaczego warto jeść orzechy?