Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej

Marta Szloser
Piernik dyniowy na mące gryczanej (bezglutenowy)
Autor: Marta Szloser Piernik dyniowy nie zawiera glutenu, a poza tym stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznego polskiego ciasta
łatwy
70 min
4

Przepis na ten bezglutenowy piernik z mąki gryczanej, orzechów i puree z dyni pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). To również propozycja dla osób, które nie są na diecie bezglutenowej, ale szukają ciekawego przepisu na piernik.

Polecamy również inne przepisy na pierniki bez glutenu: Bezglutenowy piernik na Wigilię orazPiernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański).

Sprawdź również >>> Piernik marchewkowy

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki z orzechów włoskich/laskowych lub tartych orzechów
  • 20 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 230 g purée z dyni (z ok. 650 g dyni ważonej w całości)
  • 60 g ksylitolu
  • 3 łyżki płynnego miodu lub syropu daktylowego
  • 1 łyżka melasy z karobu (opcjonalnie)
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody lub mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • po 1/3 łyżeczki imbiru i anyżu
  • po dużej szczypcie kurkumy i kardamonu
  • szczypta soli
  • po 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej
  • garść pestek dyni lub posiekanych orzechów (do posypania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz dynię ze skórki i usuń środek z pestkami. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej odrobinę wody (tylko tyle, aby zapobiec przypaleniu, zanim dynia puści sok) i duś dynię na średnim ogniu, aż stanie się miękka. Przestudź i zmiksuj na purée. Odważ 230 g.
  • W misce wymieszaj suche składniki: mąki, siemię lniane, przyprawy, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: miód, melasę, olej, wodę lub mleko, ocet oraz purée z dyni. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj.
  • Przełóż masę piernikową do keksówki o wymiarach 20 × 10 cm i posyp pestkami dyni lub orzechami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj formę folią aluminiową.
Marta Szloser