Bez piekarnika, ale pełna smaku. Tarta czekoladowa, która zawsze wychodzi

Dieta wegetariańska
Pyszna i słodka, czyli czekoladowa tarta, której nie trzeba piec. To idealny sposób na coś słodkiego pomiędzy posiłkami. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy, nawet amator w cukiernictwie.
Tarta, która wyjdzie za każdym razem. Idealny smak czekolady na chrupkim spodzie
Czekoladowa tarta bez pieczenia to sposób na zaspokojenie słodkich zachcianek bez konieczności spędzania całych godzin w kuchni. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, zawsze wychodzi i nie ma nawet potrzeby włączania piekarnika.
Do jej przygotowania wystarczy kilka prostych składników, a nasz praca zamknie się w 15 minutach. Trzeba mieć jednak nieco cierpliwości - tarta musi się bowiem dobrze schłodzić, by odpowiedni się ścięła.
Idealna do eksperymentowania. Dodaj, na co masz ochotę
Ten deser jest idealny dla każdego czekoladożercy. Aksamitna czekoladowa masa i chrupiący spód, to połączenie idealne, które nadaje nam bogaty smak. Dla tych z nas, którzy lubią eksperymentować w kuchni, ta tarta jest idealną bazą. Można dodać do niej karmel, kawę, orzechy czy kokos - od wyboru do koloru.
Warto również pomyśleć nad posypaniem tarty malinami i solą morską - to połączenie bowiem będzie idealne do delikatnego przełamania słodyczy czekolady. Tak samo będzie działał również słony karmel, który możemy wylać na tartę jeszcze przed wyłożeniem masy czekoladowej.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników (np. maślanych lub kakaowych)
- 100 g masła
- Masa czekoladowa:
- 200 ml śmietanki kremówki (30-36 proc.)
- 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie - owoce, orzechy, wiórki kokosowe, tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki wrzucamy do blendera i mielimy na drobno.
- Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
- Masą wykładamy dno i boki formy, dobrze dociskając.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Śmietankę podgrzewamy w rondelku.
- Dodajemy połamaną czekoladą i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Dodajemy masło i ekstrakt waniliowy.
- Całość mieszamy, aż nasza masa będzie gładka.
- Masę wkładamy na schłodzony spód.
- Wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.
- Dekorujemy wybranymi dodatkami przed podaniem.