Bez piekarnika, ale pełna smaku. Tarta czekoladowa, która zawsze wychodzi

Bez piekarnika, ale pełna smaku. Tarta czekoladowa, która zawsze wychodzi
Autor: Shutterstock.com Bez piekarnika, ale pełna smaku. Tarta czekoladowa, która zawsze wychodzi
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszna i słodka, czyli czekoladowa tarta, której nie trzeba piec. To idealny sposób na coś słodkiego pomiędzy posiłkami. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy, nawet amator w cukiernictwie. 

Tarta, która wyjdzie za każdym razem. Idealny smak czekolady na chrupkim spodzie

Czekoladowa tarta bez pieczenia to sposób na zaspokojenie słodkich zachcianek bez konieczności spędzania całych godzin w kuchni. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, zawsze wychodzi i nie ma nawet potrzeby włączania piekarnika.

Do jej przygotowania wystarczy kilka prostych składników, a nasz praca zamknie się w 15 minutach. Trzeba mieć jednak nieco cierpliwości - tarta musi się bowiem dobrze schłodzić, by odpowiedni się ścięła.

Idealna do eksperymentowania. Dodaj, na co masz ochotę

Ten deser jest idealny dla każdego czekoladożercy. Aksamitna czekoladowa masa i chrupiący spód, to połączenie idealne, które nadaje nam bogaty smak. Dla tych z nas, którzy lubią eksperymentować w kuchni, ta tarta jest idealną bazą. Można dodać do niej karmel, kawę, orzechy czy kokos - od wyboru do koloru.

Warto również pomyśleć nad posypaniem tarty malinami i solą morską - to połączenie bowiem będzie idealne do delikatnego przełamania słodyczy czekolady. Tak samo będzie działał również słony karmel, który możemy wylać na tartę jeszcze przed wyłożeniem masy czekoladowej.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników (np. maślanych lub kakaowych)
  • 100 g masła
  • Masa czekoladowa:
  • 200 ml śmietanki kremówki (30-36 proc.)
  • 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Opcjonalnie - owoce, orzechy, wiórki kokosowe, tarta czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki wrzucamy do blendera i mielimy na drobno.
  • Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
  • Masą wykładamy dno i boki formy, dobrze dociskając.
  • Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Śmietankę podgrzewamy w rondelku.
  • Dodajemy połamaną czekoladą i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
  • Dodajemy masło i ekstrakt waniliowy.
  • Całość mieszamy, aż nasza masa będzie gładka.
  • Masę wkładamy na schłodzony spód.
  • Wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.
  • Dekorujemy wybranymi dodatkami przed podaniem.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej