Grissini
2021-03-29
średni
60 min
4
Grissini ma postać wąskich paluszków, które idealnie pasują jako przekąska podana z dobrej jakości oliwą z oliwek, humusem, dipem czy suszoną szynką.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Domowa produkcja żywności". Obejrzyj film, z którego dowiesz się, co jeszcze zawiera poradnik.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 60 ml oliwy
- 2 łyżeczki drożdży instant
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- ewentualnie prażony sezam lub mak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodaj wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto (możesz pomóc sobie mikserem planetarnym) aż będzie gładkie i elastyczne. Okryj wilgotną ściereczką i poczekaj 15–20 minut aż lekko wyrośnie.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na posypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj ciasto, podziel na paski i wyciągnij końce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Możesz posypać solą, prażonym sezamem czy makiem. Posmaruj pędzelkiem każdy paluszek i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć grissini i ostudzić.