Grissini

2021-03-29
EZ
Grissini
Autor: Shutterstock Grissini to rodzaj chrupiącego włoskiego pieczywa wyrabianego z drożdżowego ciasta.
średni
60 min
4

Grissini ma postać wąskich paluszków, które idealnie pasują jako przekąska podana z dobrej jakości oliwą z oliwek, humusem, dipem czy suszoną szynką.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Domowa produkcja żywności". Obejrzyj film, z którego dowiesz się, co jeszcze zawiera poradnik.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ewentualnie prażony sezam lub mak

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodaj wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto (możesz pomóc sobie mikserem planetarnym) aż będzie gładkie i elastyczne. Okryj wilgotną ściereczką i poczekaj 15–20 minut aż lekko wyrośnie.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na posypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj ciasto, podziel na paski i wyciągnij końce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Możesz posypać solą, prażonym sezamem czy makiem. Posmaruj pędzelkiem każdy paluszek i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć grissini i ostudzić.
EZ