Zrobiłam te trufle z płatków owsianych. Wyszły lepsze niż z cukierni

Zrobiłam te trufle z płatków owsianych. Wyszły lepsze niż z cukierni
Autor: Shutterstock.com Zrobiłam te trufle z płatków owsianych. Wyszły lepsze niż z cukierni
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wspaniały i aromatyczny deser, który przygotujemy bez włączania piekarnika. Trufle z płatków owsianych są niezwykle smaczne, proste w przygotowaniu i doskonałe nawet na diecie. Rozkoszuj się słodką przekąską, bez wyrzutów sumienia.

Szybki i prosty deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Wypróbuj go samemu

Pyszny i prosty sposób na ciekawy deser, przy którym nie będziemy musieli nawet włączać piekarnika. Te przepyszne trufle z płatków owsianych są proste i szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę obłędnie. Co więcej, można je łatwo dostosować do własnych potrzeb.

Te kuleczki są niezwykle sycące, jednak wciąż mają ciekawy czekoladowy posmak - i to bez dodatku cukru. Zamiast białego cukru dodajemy do nich miód albo syrop klonowy, dzięki czemu są słodkie i lekko kleiste. Jeśli chcemy możemy dodać do nich cynamon, wanilię, kokosa lub odżywkę białkową - opcji jest całe mnóstwo.

Chcemy, by nasze kuleczki miały również delikatnego kopa? Możemy dodać do nich łyżeczkę amaretto lub rumu. Dzięki temu będą miały ciekawy posmak, jednak wtedy musimy trzymać je z daleka od najmłodszych.

Tak przygotowane kuleczki nie tylko pięknie wyglądają, ale również obłędnie smakują. Zachwyć rodzinę ciekawym deserem, który jest prosty w przygotowaniu, świetnie smakuje i nie trzeba go piec. Proste trufle z płatków owsianych to prawdziwy hit.

SKŁADNIKI

  • 150 g płatków owsianych
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • 3/4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 80 g oleju kokosowego 
  • 50 ml mleka
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao, posiekane orzechy lub sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej kokosowy roztapiamy i odstawiamy na bok.
  • Płatki owsiane wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na mączkę.
  • Dodajemy do nich kakao, olej, miód i mleko.
  • Mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
  • Jeśli jest za sucha dodajemy więcej mleka.
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Obtaczamy w wybranej posypce.
  • Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
W formie: Płatki owsiane
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej