Sernik amaretto. Wyśmienite ciasto nie tylko dla fanów migdałów
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Zamiast kupować gotowy wypiek w cukierni, wybierzcie ten sprawdzony przepis na sernik amaretto, który oczaruje nie tylko pysznym kremowym smakiem. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane, a postępując według przepisu uda się już za pierwszym razem.
Jak zrobić sernik amaretto?
Przygotowanie sernika o smaku amaretto jest podzielone na cztery etapy:
- 1. etap – przygotowanie spodu z herbatników i wyłożenie nim dna tortownicy.
- 2. etap – przygotowanie masy serowej.
- 3. etap – upieczenie sernika.
- 4. etap – przygotowanie polewy czekoladowej i karmelu oraz udekorowanie sernika
Przepis na sernik amaretto
- Tę recepturę można zaliczyć do łatwych przepisów na serniki. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc upieczenie ciasta z sera twarogowego nie będzie problemem.
- Na zrobienie sernika warto mieć w zapasie więcej czasu. Nie ma sensu się spieszyć, ponieważ sernik może się nie udać.
- Wśród składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Bez problemu można kupić zmielony twaróg na sernik, masło czy gorzką czekoladę.
- Likier o smaku amaretto jest dostępny w dużych marketach, dyskontach i sklepach z alkoholami.
- Masę serową dobrze jest zrobić ze zmielonego sera twarogowego na sernik z wiaderka.
- Do herbatnikowego spodu dodaje się zmielone migdały, ale można użyć innych orzechów. Laskowe, włoskie czy nerkowce będą idealnie pasować.
- Kiedy sernik się piecze, pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek piekarnika.
Jak udekorować sernik amaretto?
Według tego przepisu sernik dekoruje się aksamitną polewą czekoladową i karmelem. Sernik będzie prezentował się wyjątkowo apetycznie ozdobiony małymi różyczkami z bitej śmietany, startą gorzką czekoladą lub drobno posiekanymi orzechami. Na wierzchu można ułożyć truskawki lub maliny oraz listki mięty. W wersji na bogato sernik można posypać drobinkami jadalnego złota.
Kiedy podawać sernik amaretto?
Ten przepis można od razu zapisać, ponieważ sernik z dodatkiem likieru amaretto to wypiek uniwersalny. Dzięki dostępności składników i łatwości przygotowania można go robić przez cały rok. Sprawdzi się w czasie rodzinnych uroczystości i na święta. To pomysł na ciasto imieninowe lub zamiennik tortu urodzinowego.
SKŁADNIKI
- spód:
- 200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżka kakao
masa serowa:- 750 g zmielonego twarogu na sernik
- 200 ml śmietanki 30%
- 2/3 szklanki cukru
- 60 ml likieru amaretto
- 4 jajka
- 2 łyżki aromatu migdałowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dekoracja:- polewa czekoladowa
- polewa karmelowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić. Dodać roztopione masło, zmielone migdały i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć dno, dociskając. Wstawić do lodówki.
- Do twarogu wsypać cukier i zmiksować. Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, wlać aromat migdałowy, likier amaretto i wsypać mąkę. Miksować do połączenia składników.
- Śmietankę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
- Masę serową przełożyć na spód i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec 75 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 5 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i trzymać w nim ciasto 10 minut. Wyjąć formę, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę czekoladową i karmel. Udekorować sernik.
- Przed podaniem pokroić na porcje.