Kruszonkę podkręcam tą aromatyczną przyprawą. To pyszny dodatek do ciasta drożdżowego
Dieta wegetariańska
Upieczenie dobrego domowego ciasta drożdżowego wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie. Jego sekretem jest aromatyczna kruszonka, która jest idealnym uzupełnieniem tego słodkiego wypieku. Zobaczcie, jak zrobić łatwe i puszyste ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką.
Jak zrobić cynamonową kruszonkę?
Zwieńczeniem ciasta drożdżowego przygotowanego według tego prostego przepisu jest aromatyczna kruszonka cynamonowa. Jej przygotowanie jest łatwe, nie wymaga długiego czasu i wielu czynności. Wystarczy wymieszać mąkę z cukrem i mielonym cynamonem, a następnie połączyć z roztopionym masłem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Cynamonową kruszonkę można też przygotować z zimnego masła. Najpierw miesza się mąkę, cukier i cynamon, a następnie dodaje pokrojone na mniejsza kawałki masło i rozciera w palcach, aż powstanie kruszonka.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką?
Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznej kruszonki podkręconej cynamonem nie jest trudny. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowego ciasta na świeżych drożdżach, ten przepis jest idealny dla początkujących. Nie ma przy nim wiele pracy, ale należy mieć więcej czasu. Po wyrobieniu ciasto drożdżowe powinno wyrastać godzinę.
Jak więc upiec łatwe i pyszne ciasto drożdżowe, którego smak podkręca cynamonowa kruszonka? Aby ten słodki i aromatyczny wypiek udał się za pierwszym razem, należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dlatego produkty wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 1 godzinę
- 3. krok – przygotowanie cynamonowej kruszonki
- 4. krok – przełożenie ciasta drożdżowego do formy i posypanie cynamonową kruszonką
- 5. krok – upieczenie ciasta drożdżowego z kruszonką cynamonową w piekarniku
Jak podawać ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką?
Ciasto drożdżowe wzbogacone cynamonową kruszonką to uniwersalny słodki wypiek. Przepis jest łatwy, składniki są łatwo dostępne, więc można je piec non stop. Sprawdzi się na każdą okazję. Można podawać je na deser po rodzinnym obiedzie, na różne święta czy imieniny. Kawałek takiego domowego ciacha pachnącego cynamonem idealnie komponuje się ze świeżo zaparzoną kawą czy owocową herbatą. Świetnie zastąpi gotowe słodkie bułeczki ze sklepu. Przed podaniem ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- cynamonowa kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g roztopionego masła
- 25 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać po łyżeczce cukru i mąki. Wlać ciepłe mleko i wymieszać, rozcierając składniki łyżką.
- Jajko i żółtko zmiksować z pozostałym cukrem na jasny puch.
- Do miski przesypać mąkę. Wlać zaczyn drożdżowy i dodać masę jajeczną. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem i roztopionym masłem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać cynamonową kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.