Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta
2021-03-31
łatwy
60 min
4
Zimtsterne to cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek przykryte delikatną, białą bezą. Wypieka się je tradycyjnie w Niemczech na każde Święta Bożego Narodzenia. Bez nich nikt nie wyobraża sobie świątecznego menu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
- Migdały wymieszać z cynamonem. Dodać do ubitych z cukrem białek i całość delikatnie wymieszać, a następnie zagnieść ręcznie ciasto.
- Gotowe ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm.
- Wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałe białko ubić na sztywno, a następnie dodać stopniowo 100 g cukru pudru.
- Masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki.
- Piec ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C na dolnej szynie piekarnika.
- Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.