Zdrowsza wersja klasycznych churrosów. Wychodzą chrupiące i przepyszne

Dieta wegetariańska
Poczuj trochę hiszpańskich smaków. Bez problemu przygotuj te chrupiące i lekkie, mini churrosy. A co w nich najlepsze - nie musisz ich smażyć na głębokim tłuszczu. Te przepyszne, malutkie przekąski przygotujesz w kilka chwil a air fryerze!
Chrupiące słodkie kąski z air fryera. Przygotujemy je w kilka chwil
Przepyszne, chrupiące i słodkie, mini churrosy to wspaniały pomysł na przekąskę. Są proste w przygotowaniu i zdrowsze niż tradycyjne. Wszystko dlatego, że zamiast smażenia ich w głębokim oleju, używamy minimalnej ilości tłuszczu i pieczemy je w air fryerze.
Co więcej, przygotujemy je w zaledwie pół godziny, a całość nie powinnam nam zrobić za dużo bałaganu. Nie musimy myśleć również myśleć o tym co zrobić z pozostałym olejem po smażeniu. To naprawdę prosty i wygodny sposób na te aromatyczne kąski.
Churrosy wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. To idealny sposób na przepyszną słodką przekąskę "na raz". Warto jednak podkreślić, że najlepiej będą smakowały od razu po przygotowaniu, ponieważ z czasem będą traciły chrupkość.
Z czym najlepiej podawać nasze churrosy? Choć świetnie będą smakowały już wyłącznie obtoczone w cukrze i cynamonie to możemy również podawać je z najróżniejszymi sosami. Sprawdzi się masło orzechowe czy krem czekoladowy. Ciekawie smakować będzie również słony karmel czy sos truskawkowy lub malinowy.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 250 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- Do obtoczenia:
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, solą i cukrem.
- Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i szybko mieszamy.
- Kiedy powstanie gładka kulka ciasta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut.
- Wbijamy stopniowo jajka cały czas miksując.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Wyciskamy krótkie paseczki na arkusz papieru do pieczenia.
- Rozgrzewamy air fryera do 190 stopni.
- Lekko smarujemy churrosy olejem.
- Pieczemy partiami po około 8 minut.
- Ciepłe churrosy obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.