Zdrowsza wersja klasycznych churrosów. Wychodzą chrupiące i przepyszne

Zdrowsza wersja klasycznych churrosów. Wychodzą chrupiące i przepyszne
Autor: Shutterstock.com Zdrowsza wersja klasycznych churrosów. Wychodzą chrupiące i przepyszne
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Poczuj trochę hiszpańskich smaków. Bez problemu przygotuj te chrupiące i lekkie, mini churrosy. A co w nich najlepsze - nie musisz ich smażyć na głębokim tłuszczu. Te przepyszne, malutkie przekąski przygotujesz w kilka chwil a air fryerze!

Chrupiące słodkie kąski z air fryera. Przygotujemy je w kilka chwil

Przepyszne, chrupiące i słodkie, mini churrosy to wspaniały pomysł na przekąskę. Są proste w przygotowaniu i zdrowsze niż tradycyjne. Wszystko dlatego, że zamiast smażenia ich w głębokim oleju, używamy minimalnej ilości tłuszczu i pieczemy je w air fryerze.

Co więcej, przygotujemy je w zaledwie pół godziny, a całość nie powinnam nam zrobić za dużo bałaganu. Nie musimy myśleć również myśleć o tym co zrobić z pozostałym olejem po smażeniu. To naprawdę prosty i wygodny sposób na te aromatyczne kąski.

Churrosy wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. To idealny sposób na przepyszną słodką przekąskę "na raz". Warto jednak podkreślić, że najlepiej będą smakowały od razu po przygotowaniu, ponieważ z czasem będą traciły chrupkość.

Z czym najlepiej podawać nasze churrosy? Choć świetnie będą smakowały już wyłącznie obtoczone w cukrze i cynamonie to możemy również podawać je z najróżniejszymi sosami. Sprawdzi się masło orzechowe czy krem czekoladowy. Ciekawie smakować będzie również słony karmel czy sos truskawkowy lub malinowy.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Do obtoczenia:
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, solą i cukrem.
  • Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i szybko mieszamy.
  • Kiedy powstanie gładka kulka ciasta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut.
  • Wbijamy stopniowo jajka cały czas miksując.
  • Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Wyciskamy krótkie paseczki na arkusz papieru do pieczenia.
  • Rozgrzewamy air fryera do 190 stopni.
  • Lekko smarujemy churrosy olejem.
  • Pieczemy partiami po około 8 minut.
  • Ciepłe churrosy obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej