Maślany krem czekoladowy z Nutelli: jak zrobić łatwy krem do dekoracji ciast i tortów
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Czekoladowy krem do przełożenia tortu lub ozdobienia ciastek to marzenie łasucha. Ale jak go zrobić bez kakao lub coraz droższej czekolady? Oto przepis na banalnie łatwy i bardzo plastyczny krem, idealny do dekorowania ciast i tortów.
SKŁADNIKI
- 175 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 175 g cukru pudru
- 350 g kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutelli
- 1 łyżeczka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem kremu.
- Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukier dodawać po 1 łyżce, aż do wyczerpania przewidzianej przepisem ilości.
- Dodać Nutellę i zmiksować na jednorodną masę.
- Jeśli krem jest zbyt zwięzły, dodać 1/2 łyżeczki mleka i ponownie zmiksować. W razie potrzeby powtórzyć.
- Tą ilością kremu można udekorować 12 babeczek lub przełożyć i pokryć biszkopt o średnicy 20 cm.