Maślany krem czekoladowy z Nutelli: jak zrobić łatwy krem do dekoracji ciast i tortów

Maślany krem czekoladowy z Nutelli
Autor: Shutterstock, Shutterstock Maślany krem czekoladowy z Nutelli idealnie pasuje do muffinek i babeczek
łatwy
30 min
4

Czekoladowy krem do przełożenia tortu lub ozdobienia ciastek to marzenie łasucha. Ale jak go zrobić bez kakao lub coraz droższej czekolady? Oto przepis na banalnie łatwy i bardzo plastyczny krem, idealny do dekorowania ciast i tortów.

SKŁADNIKI

  • 175 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru pudru
  • 350 g kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutelli
  • 1 łyżeczka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem kremu.
  • Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukier dodawać po 1 łyżce, aż do wyczerpania przewidzianej przepisem ilości.
  • Dodać Nutellę i zmiksować na jednorodną masę.
  • Jeśli krem jest zbyt zwięzły, dodać 1/2 łyżeczki mleka i ponownie zmiksować. W razie potrzeby powtórzyć.
  • Tą ilością kremu można udekorować 12 babeczek lub przełożyć i pokryć biszkopt o średnicy 20 cm.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej