Zero wałkowania, zero stresu. Idealny chlebek na słodko istnieje

2025-12-16 9:39

Pachnie obłędnie, wygląda nieziemsko i jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Małpi chlebek z karmelem i orzechami pekan sprawdzi się idealnie na śniadanie, kolację czy sodką przekąskę. Jest mięciutki, lepiący się i całkowicie uzależniający. Wypróbuj tego hitowego przepisu samodzielnie!

Zero wałkowania, zero stresu. Idealny chlebek na słodko istnieje

i

Autor: Stephanie Frey/ Shutterstock
łatwy
20 min
16

Dieta wegetariańska

Małpi chlebek na słodko. Rozkoszuj się słodkim przysmakiem

Prosty do przygotowania słodki chlebek, który zachwyca. Małpi chlebek z karmelem i orzechami pekan to wypiek, który zachwyci każdego. Trzeba jednak uważać! Jest on niesamowicie uzależniający i jeśli raz go spróbujemy, już zawsze będziemy go robić.

Jest to świetna pozycja na najróżniejsze imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Jest on stworzony w taki sposób, by łatwo go było odrywać. Choć trzeba przyznać, że w tym wypadku pozostawi on po sobie spory bałagan na rękach. Nikt jednak nie powinien mieć nam za złe tego słodkiego karmelu na palcach.

Dopasuj do siebie. Chlebek, który zachwyca

Jeśli chcemy możemy zamienić orzechy pekan na przykład na włoskie czy laskowe. Ciekawym pomysłem może być również podawanie ich z lodami waniliowymi. W ten sposób stworzymy idealnie deserową wersję, która zachwyci każdego.

Choć ten chlebek z pewnością najlepszy jest na świeżo, to jednak następnego dnia możemy łatwo podgrzać go kilka sekund w mikrofalówce, by cała magia wróciła. Ten przepis jest naprawdę świetny i warto go wypróbować. To nic trudnego, a smakuje obłędnie!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Do obtaczania:
  • 120 g roztopionego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Karmel i dodatki:
  • 120 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g orzechów pekan
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże mieszamy ciepłym mlekiem i łyżką cukru.
  • Odstawiamy na 10 minut.
  • Dodajemy resztę cukru, jajko, masło, sól i mąkę.
  • Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Dzielimy je na niewielkie kawałki  i formujemy kulki.
  • Każdy kawałek zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze wymieszamy z cynamonem.
  • Tortownicę smarujemy masłem. Na dnie rozsypujemy część pekanów.
  • Kulki układamy warstwami, posypując resztą orzechów.
  • W rondelki zagotowujemy masło z cukrem.
  • Kiedy się rozpuści, dodajemy śmietanką i sól.
  • Gotujemy, aż zgęstnieje.
  • Gorącym karmelem polewamy ciasto.
  • Odstawiamy na około 25 minut.
  • Pieczemy w 175 stopniach około 40 minut.
  • Po 5-10 minutach odwracamy formę i przekładamy na talerz (uwaga na gorący karmel).
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...